Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš stáhl žalobu na bývalého agenta, který potvrdil jeho spolupráci s StB

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš stáhl žalobu na bývalého příslušníka StB Jána Sarkocyho, který listu Nový Čas potvrdil premiérovu spolupráci s komunistickou tajnou službou. Babiš žalobu podal loni v únoru a požadoval odškodné ve výši milionu eur. O premiérově rozhodnutí informoval slovenský Denník N. Pětašedesátiletý někdejší agent Státní bezpečnosti Ján „Dymič“ Sarkocy o údajném donášení současného českého premiéra hovořil v rozhovoru pro slovenský deník Nový Čas. Tvrdil, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s komunistickou tajnou policií a že ve spisu není nic zfalšovaného. Babiše také označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze.

Babiš spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. „Je to sprostý lhář. Nevím, o kolik, to řeší právníci, ale Nový Čas jsem zažaloval. Kdybych vyhrál, tak to dám na charitu,“ řekl premiér v dubnu Radiožurnálu. Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně, a zažaloval kvůli tomu dříve také slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Slovenské soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud. Když neuspěl s dovoláním k nejvyššímu soudu, obrátil se premiér na Evropský soud pro lidská práva, ten ale žalobu odmítl.

Ministra školství Plagu možná vystřídá exprimátor Vokřál

Petr Vokřál (ANO)  • Autor: Milan Jaroš
Petr Vokřál (ANO) • Autor: Milan Jaroš

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zvažuje nečekanou změnu ve vládě. I když je za nejvíce ohroženého člena kabinetu považovaný ministr dopravy Dan Ťok, podle několika zdrojů Babiš přemýšlí o výměně ministra školství Roberta Plagy. Nahradit by ho mohl bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).  Deník Aktuálně.cz mluvil minulý týden s exprimátorem Brna Vokřálem hned po jeho setkání s premiérem. Exprimátor tehdy tvrdil, že na setkání nedostal žádnou konkrétní nabídku ohledně své budoucnosti.

Babiš prý zvažuje „nasadit“ Vokřála na ministerstvo školství, kde není příliš spokojený s ministrem Robertem Plagou. Vokřál nechtěl tuto informaci komentovat, ve čtvrtek s ní však přišly Lidové noviny, které ji mají podle svých informací ze tří nejmenovaných zdrojů.  „Důvodem mají být názorové střety ohledně financování sportu,“ píše list.  Redakce Aktuálně.cz se tak čtvrtek opět s exprimátorem spojila. „Není to vůbec hotová věc, než se s panem premiérem na něčem domluvím, nechci to komentovat. Vůbec nevím, jak někdo na takovou informaci přišel,“ sdělil tentokrát Vokřál. Sám ministr Plaga v reakci na spekulace prohlásil, že podle něj není na místě, aby sám sebe hájil.

Šéfka demokratů chce Trumpa připravit o klíčový projev

Nancy Pelosi, šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů • Autor: REUTERS
Nancy Pelosi, šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů • Autor: REUTERS

Demokratická předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi navrhla, aby prezident Donald Trump odložil nebo zrušil výroční televizní projev v Kongresu a doručil Zprávu o stavu Unie do Kongresu písemně. Stojí to v dopise, který zaslala Trumpovi ve středu. Projev byl plánovaný na 29. leden. Zpráva o stavu Unie je v USA tradičně jednou z nejsledovanějších jednorázových politických událostí. Prezidenti projevy využívají k tomu, aby shrnuli své dosavadní působení v Bílém domě, nastínili další politické plány a ovlivnili veřejné mínění ve svůj prospěch.

Pelosi k akci vedla současná paralýza federálních úřadů, zhruba třetina vlády je už 27 dní bez peněz a jedná se o nejdelší pauzou v historii. Oficiálně se předsedkyně zaštiťuje „ohledem na bezpečnost“, tedy na fakt, že jak ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, tak tajná služba, která má na starost ochranu prezidenta, jsou shutdownem ochromené. „Je to mazané hned ze dvou důvodů,“ pochválil Pelosiu demokratický kongresman Steve Cohen pro list Washington Post. „Zaprvé, Nancy Pelosi, která by během projevu seděla za předsednickým pultem hned za prezidentem, by nemusela poslouchat, jak ji Trump viní za shutdown,“ řekl. „A za druhé mu to dává důvod, aby shutdown ukončil, protože on (Trump) miluje televizní obecenstvo a všechnu tu pozornost.“

USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodního tajemství

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

List The Wall Street Journal informoval, že Spojené státy vyšetřují čínskou telekomunikační společnost Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. USA kvůli tomu hrozí uvalením dalších obchodních překážek. U zrodu vyšetřování měl stát soudní spor, který společnost T-Mobile zahájila vůči Huawei v roce 2014. Vinil ji z toho, že se zmocnila jeho technologie robotického zařízení používaného při testování smartphonů. Soud potvrdil, že se čínská firma protiprávně zmocnila obchodního tajemství, ale rozhodl, že tak neučinila „úmyslně a s nekalým záměrem“.

Spojené státy již zakázaly používání výrobků Huawei vládním úřadům. Nový Zéland, Austrálie či Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. Polská civilní kontrarozvědka minulý týden zadržela Poláka a Číňana, obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. Před používáním softwaru i hardwaru firmy Huawei varoval v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Evropa se připravuje na tvrdý brexit

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Francie spustila pohotovostní plán pro případ, že Británie odejde z Evropské unie 29. března bez jakékoli dohody, píše ČT24.cz. Premiér Édouard Philippe oznámil, že země investuje 50 milionů eur do francouzských přístavů a letišť, aby zmírnila případné dopady takzvaného neřízeného odchodu Britů z EU. Kvůli tvrdému brexitu chce Evropská komise vyslat do všech členských zemí své koordinátory. Podle šéfa francouzské vlády se scénář odchodu Británie z EU bez dohody jeví jako stále pravděpodobnější. Plán, který spustil, zahrnuje mimo jiné legislativní opatření, která mají zajistit, že po brexitu nebude přerušena ochrana práv francouzských občanů či firem.

Již dříve zveřejnila francouzská celní správa podrobné informace pro podnikatele, jak se připravit na brexit a jeho případné formy. Do roku 2020 by rovněž tamní celní správa měla postupně najmout dalších 700 zaměstnanců, kteří budou mít na starost kontroly na hranicích, zejména v přístavech Le Havre, Calais či Dunkerk a u kanálu La Manche. Přípravy na tvrdý brexit zintenzivňuje i Evropská komise. Její zástupci jsou připraveni navštívit všech 27 zemí bloku, aby domluvili podrobnosti a koordinaci příprav na neřízený odchod Spojeného království. Komise už v prosinci představila soubor konkrétních kroků a doporučení. Pokud Britové opustí EU bez platné dohody , odborníci varují nejen před chaosem v oblastech, jako je doprava či komunikace, ale i před komplikacemi, které zasáhnou hospodářství sedmadvacítky. Tvrdý brexit bude mít dopady také na život občanů zemí EU žijících v Británii, ale také třeba na bezpečnostní spolupráci.

Vědci objevili, proč na Velikonočním ostrově stojí sochy

Sochy na Velikonočním ostrově budí pozornost cestovatelů a vědců po staletí. Zájem vzbuzuje způsob, jakým byly mnohatunové kolosy postaveny - a hlavně z jakého důvodu. Mezi vědci převažovalo přesvědčení, že sochy sloužily k rituálním účelům, nyní ale přišli s jinou teorií. Podle nich měly ryze praktické využití - místní jimi označovali zdroje pitné vody.

„Bylo to až směšně předvídatelné,“ řekl pro britský The Guardian o výsledku studie její spoluautor Carl Lipo. Ten spolu s kolegy vycházel z dřívější teorie, která říká, že umístění soch může být spojeno se zdroji kamenů a sopečného prachu, ze kterých jsou sochy postaveny. Jeho týmu se tato teorie však nepodařila ověřit. Zkoumali proto jiné přírodní zdroje, které se poblíž soch vyskytují.

Nečekanou spojitost

objevili víceméně náhodou. „Je to celkem úžasné. Při odlivu, když je nízká hladina vody, najednou začnou na různých místech na pobřeží vyvěrat prameny čisté vody. Všimli jsme si toho, když jsme prozkoumávali ostrov a viděli jsme koně, jak začali pít z oceánu,“ vysvětluje Lipo. Zvířata tehdy pila sladkou vodu z pramenů, která se mísila se slanou mořskou.

Vědci výzkum prováděli na východní části ostrova o rozloze 163 kilometrů čtverečních, kde se především na pobřeží nachází na 93 podstavců, na některých z nichž stojí slavné sochy. Kromě přítomnosti pitné vody se vědci zaměřili také na jejich vzdálenosti od políček na pěstování batátů a míst vhodných k rybaření, popisuje Aktuálně.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].