Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Kubera, Růžička, Drahoš? Pravice vybírá nového šéfa Senátu

Jiří Růžička a Miloslav Kalousek • Autor: ČTK
Jiří Růžička a Miloslav Kalousek • Autor: ČTK

Pravicové kluby v Senátu zahájily boj o populární tváře, které se nově objeví v horní komoře a rozhodnou o rozložení sil mezi stranami. Rozřazení těchto nezávislých kandidátů rozhodne o tom, kdo bude mít nakonec největší klub – a tedy i největší sílu při výběru nového předsedy Senátu. O tento post si už řekl Jaroslav Kubera, senátor za ODS. Občanští demokraté víkendové volby vyhráli a je možné, že největší klub bude právě jejich. V tom případě by podle jeho šéfa Miloše Vystrčila byl Kubera jednoznačným favoritem.

Z 11 finalistů ODS, kteří postoupili v těchto volbách do druhého kola, jich deset uspělo. Po sečtení hlasů vycházely počty v klubech tak, že nejvíc senátorů (16) bude mít ODS a STAN, lidovci pak o jednoho méně. S počty ale ještě můžou zahýbat právě noví nezávislí senátoři, mezi které patří hlavně tři prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer. Tyto známé tváře měly podporu různých stran a o zařazení do klubů vyjednávají. I STAN má již přitom na post předsedy horní komory svoje favority: podle šéfa hnutí Petra Gazdíka by se měla ctít seniorita, takže by navrhl Jiřího Růžičku nebo Zbyňka Linharta. Za lidovce se o funkci hlásí senátor Václav Hampl. Variantou by mohl být také návrh více stran na to, aby se předsedou stal Jiří Drahoš. Šéfem Senátu je nyní Milan Štěch, ale po debaklu ČSSD už dal najevo, že počítá s odstoupením.

Babiš ocenil Frontex, ale rozšiřovat ho nechce

Andrej Babiš a Mateusz Morawiecki ve Varšavě • Autor: ČTK
Andrej Babiš a Mateusz Morawiecki ve Varšavě • Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš po pondělní návštěvě varšavské centrály Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) zmírnil předchozí výhrady a ocenil její práci. Stejně jako jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki ale pochybuje o účelnosti navýšení pracovníků a rozpočtu agentury, jak to navrhla Evropská komise. Podle Babiše je otázka, zda by se tyto prostředky nedaly lépe využít například na posílení spolupráce se severoafrickými státy. „Z hlediska monitoringu dělají skvělou práci,“ připustil podle webu ČT 24 s tím, že nejde jen o pašování lidí, ale i drog, zbraní či cigaret. Ocenil také, že dobrou práci Frontex odvádí při návratu migrantů.

Babiš také odmítl kritiku šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera ohledně české neochoty ujmout se alespoň osiřelých dětí uprchlíků. Podle Babiše je záhodno pomoci těmto dětem přímo v Sýrii. „Mám projekt. Momentálně hledáme pozemek, že bychom tam pro ty děti postavili byty, školu, školku, jídelnu,“ dodal. Sýrie podle něj potřebuje mír a obdobu Marshallova plánu obnovy, čemuž Česko hodlá napomáhat. Junckerovi ale vzkázal, že „je zbytečné, aby se míchal do politiky, protože to není jeho role“.

ČSSD se pře, zda odejít z vlády

Sjezd ČSSD v Hradci Králové. 18.2.2017 • Autor: Milan Bureš
Sjezd ČSSD v Hradci Králové. 18.2.2017 • Autor: Milan Bureš

Exministr vnitra a neúspěšný kandidát na předsedu ČSSD Milan Chovanec na Facebooku vyzývá stranu, aby odešla z vlády s hnutím ANO. Šéf sociální demokracie Jan Hamáček naopak nepřímo posílá ze strany pryč Chovance, který prý nenabízí žádný recept. Odejít podle něj mají všichni, kdo považují za správné věčné špinění spolustraníků; debatovat se má uvnitř strany. Sociální demokracie vypadla zcela ze zastupitelstva v Praze a ztratila pozice i v dalších místech; v Senátu vyhrála jediný volební obvod z 27 a ztratila v horní komoře parlamentu třináct křesel. To vše se má řešit na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru v Hradci Králové, píše iDnes.cz.

Mezitím se po komunálních volbách ve většině velkých měst podařilo vyjednat koalice a jinde jednání finišují. Ve dvou největších sídlech - Praze i Brně - bude zřejmě vedení města bez hnutí ANO, které s výjimkou české metropole ve velkých městech uspělo. V hlavním městě expertní týmy Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu v pondělí dokončily první kolo jednání o možné koalici, které se týká programových otázek. Zaseknout se však mohou na otázce primátora.

Trump už klimatické změny nepopírá, ale o vlivu člověka pořád pochybuje

Donald Trump • Autor: REUTERS
Donald Trump • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump ve velkém rozhovoru s televizí CBS News prohlásil, že již nepokládá globální oteplování za kachnu. Stále však pochybuje o vlivu lidské činnosti na klimatické změny. Během volební kampaně označil oteplování planety za mystifikaci a po nástupu do funkce se jasnému postoji vyhýbal. „Řeknu to takhle. Nechci dávat biliony a biliony dolarů. Nechci ztratit miliony a miliony pracovních míst,“ shrnul současný postoj s tím, že teploty se mohou vrátit na původní hodnoty. Jak by se to mohlo stát, ale neupřesnil. Prohlášení přichází týden po poté, co panel OSN varoval před tragickými následky oteplování.

Trump se věnoval rovněž vměšování do amerických voleb. Je přesvědčen, že se do nich Rusko vložilo, ale hlasování se prý snažila ovlivnit i Čína. Na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina pak řekl, že je možné, že šéf Kremlu má prsty v případech atentátů, jako byl pokus otrávit v Británii ruského agenta Sergeje Skripala. Na komentář moderátorky, že přitom nikdy nebyl na Putina ve veřejném prohlášení tvrdý, pak odpověděl, že vůči němu postupuje velmi důrazně. O tom prý svědčí i to, že Ukrajině poskytl útočné zbraně a protitankový arzenál, k čemuž se jeho demokratický předchůdce Barack Obama neodhodlal.

Nová škodovka se bude jmenovat Scala

Tvary nové Scaly předznamenává koncept Vision RS, který byl představen na pařížském autosalonu
Tvary nové Scaly předznamenává koncept Vision RS, který byl představen na pařížském autosalonu

Nástupce Škody Rapid ponese nové jméno – Škoda Scala.  Jak automobilka informovala v tiskové zprávě, má jít o zcela nově vyvinutý vůz, který bude stejně jako nynější Rapid vyplňovat prostor mezi octavií a fabií. Termín Scala se dá do češtiny přeložit jako žebřík nebo schody. Škoda píše, že s modelem Scala vystoupá hned o několik vývojových stupňů.

Jak dodává Aktuálně.cz, nový vůz se bude vyrábět v Mladé Boleslavi, veřejnosti se ukáže letos v prosinci v Tel Avivu. Výroba má začít v lednu příštího roku. Auto by mělo konkurovat vozům, jako je VW Golf nebo Ford Focus. Škoda Scala vychází designově ze studie Vision RS, novým prvkem bude velký nápis ŠKODA na pátých dveřích. Ten se objeví i na dalších modelech.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].