Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Pussy Riot: Náš člen Pjotr Verzilov byl otráven

Pjotr Verzilov, člen Pussy Riot;  červenec 2018  • Autor: AP/ČTK
Pjotr Verzilov, člen Pussy Riot; červenec 2018 • Autor: AP/ČTK

Ruská opoziční skupina Pussy Riot oznámila, že její člen Pjotr Verzilov je na jednotce intenzivní péče a bojuje o život. Před hospitalizací nejprve ztratil zrak, pak řeč a následně i schopnost chůze. Aktivisté se domnívají, že tajemná choroba je ve skutečnosti cílená otrava. Jeho zdravotní stav se začal rychle zhoršovat poté, co opustil soudní stání s dvěma členkami skupiny.

Verzilov byl mezi členy skupiny, kteří při finále nedávného mistrovství světa v kopané v Moskvě vběhli na hřiště v převleku policisty. Pussy Riot tak protestovali proti porušování lidských práv v Rusku, brutalitě a mučení v tamních věznicích. Součástí ruské umělecké protestní scény už víc než deset let, před Pussy Riot byl členem uměleckého sdružení Vojna.

https://www.youtube.com/watch?v=FWg7cKeJHUc

Masové sledování je protizákonné, řekl soud ve Štrasburku  

Monitory v Hongkongu informují o obvinění Snowdena • Autor: Respekt
Monitory v Hongkongu informují o obvinění Snowdena • Autor: Respekt

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se usnesl, že hromadný sběr, sledování dat a online komunikace, tedy praxe, na niž v roce 2013 upozornil zběhlý zaměstnanec CIA Edward Snowden, porušuje lidská práva. Konkrétně se soudci zabývali jednáním britské zpravodajské organizace GCHQ.

Britskou rozvědku zažalovalo čtrnáct nevládních organizací a dlouho očekávané rozhodnutí je první svého druhu. V praxi soud britské rozvědce (a v důsledku nejen jí) zakázal preventivní hromadný sběr dat - pro každou podobnou operaci musí mít daný důvod a akce musí být zacílena na konkrétní občany. Zároveň soud došel k tomu, že je legální sdílení informací se spřátelenými rozvědkami - v případě britské GCHQ jde o program Pět očí, kdy úzce spolupracuje s americkou, kanadskou, australskou a novozélandskou rozvědkou.

Oleo Chemical: Ivo Rittig je nevinný

soud s Ivo Rittigem, listopad, Praha, 2015 • Autor: Milan Jaroš
soud s Ivo Rittigem, listopad, Praha, 2015 • Autor: Milan Jaroš

Soud ve čtvrtek zprostil Ivo Rittiga a podnikatele Petra Michala zatím nepravomocně z obžaloby v případu tunelování firmy Oleo Chemical. Podle soudu se nepodíleli na legalizaci peněz vyvedených ze společnosti. Státní zástupce Adam Borgula, který požadoval pro oba muže pětileté vězení a peněžité tresty zhruba 1,6 milionu korun, nepochodil s žádostí o projednání nových důkazů. Ze stejného důvodu přitom žádá obnovení řízení u již pravomocného rozsudku, který Rittiga zprostil obžaloby ze samotného vyvádění peněz z firmy. O této revokaci bude soud teprve rozhodovat.

Babiš žádá zahraniční firmy, aby nechávaly zisky v Česku

Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub
Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub

Firmám v tuzemsku se daří a vysoké tržby znamenají vysoké zisky majitelům. Ti jsou však často ze zahraničí, a proto podle dat ČNB loni odteklo z Česka rekordních 280 miliard. Jak ve čtvrtek informovaly Lidové noviny, premiér Babiš se v úterý setkal s šéfy největších zahraničních firem. Chtěl je přesvědčit, aby větší část zisků nechávaly v Česku a investovaly je tady. Deník zároveň uvádí, že Babiš nechce dividendy zahraničních firem více danit. Ve hře je například žebříček “nejzodpovědnějších” firem, případně zřízení fondu vzdělávání, do nějž by výdělečné společnosti přispívaly.

Jsme jen turisté, říkají muži podezřelí z útoku na Skripala

Alexander Petrov a Ruslan Boširov • Autor: REUTERS, RT
Alexander Petrov a Ruslan Boširov • Autor: REUTERS, RT

Ruská státní televize RT odvysílala interview s dvěma muži, které britská policie podezřívá z pokusu o vraždu zběhlého agenta Sergeje Skripala a jež svět zná pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Ti v rozhovoru prohlásili, že v Salisbury, kde se atentát odehrál, skutečně byli, ale pouze jako turisté, a chtěli si prohlédnout slavnou katedrálu. Město prý navštívili dva dny po sobě, protože při první návštěvě bylo nasněženo. A kolem Skripalova domu se prý pohybovali čistě náhodou.

Zároveň by podle nich britským celníkům  jistě přišlo divné, že dva muži s sebou vezou dámský parfém, v němž podle britských policistů jed novičok převáželi - a vysvětlením této záhady tak je, že žádný nevezli. Moderátor jejich teorii později na Twitteru podpořil s tím, že ačkoliv jsou oba velmi úhlední, homosexuálové nebudou, protože “po něm nevyjeli”. Britské úřady označily interview za tak absurdní, až pro to nejsou slova.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].