Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Česko připravuje rejstřík skutečných majitelů firem

Povinnost vyplynula ze směrnice EU schválené v rámci posílení boje proti praní špinavých peněz

Britské Panenské ostrovy, jeden daňových rájů • Autor: Profimedia.cz
Britské Panenské ostrovy, jeden daňových rájů • Autor: Profimedia.cz

Schovávat vlastnictví firem za společnost z daňového ráje, jako jsou třeba Kajmanské či Britské panenské ostrovy, kde nelze dohledat konečné majitele, by mělo být zanedlouho v Česku těžší než teď. Kromě obchodního rejstříku, kde se firmy nyní povinně registrují, vznikne ještě rejstřík konečných vlastníků firem, kde musí být uvedena konkrétní fyzická osoba, která za majetkovou strukturou ve skutečnosti stojí. Povinnost se má vztahovat na lidi s podílem od 25 procent výše.

Novelu příslušného zákona připravilo ministerstvo financí a jeho Finančně analytický útvar spolu s ministerstvem spravedlnosti a v nejbližší době jí chtějí předložit vládě. Povinnost vést rejstřík skutečných vlastníků firem, pro něž se používá anglický termín beneficial owners, vyplynula ze směrnice EU schválené letos v létě, a to v rámci posílení boje proti praní špinavých peněz. Registry mají všechny země EU zprovoznit do dvou let, do čtyř let by pak měly být propojeny, takže vlastníky by mělo být možné vyhledávat napříč EU.

Databáze skutečných majitelů bude mít dvě části, jednu veřejnou a zdarma, druhou pro vybrané úřady, které za vstup navíc budou platit. Veřejně dostupné informace budou jméno, adresa a datum narození vlastníka;  konkrétní majetková struktura a další detaily pak už budou vyhrazeny například pro policii nebo další úřady.

„Počítáme s tím, že registr bude součástí nynějšího obchodního rejstříku, který provozuje ministerstvo spravedlnosti a který je na internetu volně přístupný,“ uvedla Michaela Katolická z FAÚ na mezinárodní protikorupční konferenci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].