0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Denní menu16. 2. 20182 minuty

Víc balených a zpracovaných potravin znamená větší riziko rakoviny

Autor: Profimedia, Alamy

Všichni víme, že nezdravé jídlo je - nezdravé. Nikdo nemá představu, že je skvělé když sní třicet deka sladkých sušenek denně a jeden pytlík smažených brambůrků navrch. Zelenina je zdravá, ovoce je zdravé, luštěniny jsou zdravé. Ne tak čokoládovo-karamelová tyčinka. Jak moc ale nezdravé? Je lidské vtipkování o nabírání kil a těsných kalhotách dostatečné? Když kuřák mluví o cigaretě jako o hřebíčku do rakve, on sám i všichni kolem vědí, že má úplnou pravdu. Nejspíš je na čase stejně cynicky a temně žertovat o párcích a polévkách v pytlíku.

Jak píše server Quartz, na Valentýna zveřejnil odborný lékařský časopis British Medical Journal studii, která spojuje průmyslově zpracované potraviny s výskytem určitých typů rakoviny. Častý konzument pohodlných polévek či sladkostí a slaností má o dvanáct procent větší šanci si rakovinu „uhnat“. Takže jde jen o kila navíc, slabou vůli a “to si neodpustím” - nebo je na místě otisknout na přebal takových potravin fotky sirotků či dobře vyvedený nádor?

↓ INZERCE

Výzkum byl provedený na vzorku 104 980 dospělých Francouzů a Francouzek. Zodpovídali podrobný dotazník o svých stravovacích návycích. Badatelé potom jednotlivé potraviny rozdělili do kategorií dle stupně jejich průmyslového zpracování, což znamená především ochranu pomocí benzoátu sodného. Po pěti letech zkoumání došli k tomu, že kdo jí více balených a zpracovaných potravin, je vystaven většímu riziku vzniku rakoviny.

Jak se na správné vědce sluší a patří, doporučují ještě tyto výsledky ověřit ve větším měřítku a jiných populacích, než jsou Francouzi. To jistě ano, ale nám, čtenářům menu, to nebrání mít tuto studii na paměti už při příštím nákupu.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].