Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Politika

Přistěhovalci v Německu zakládají firmy a zvyšují podnikavost, píše The Economist

Uprchlíci v Bavorsku, listopad, 2015 • Autor: Matěj Stránský
Uprchlíci v Bavorsku, listopad, 2015 • Autor: Matěj Stránský

„Němci jsou proslavení pílí a výkonností, ale ne nutně podnikavostí. Mají menší sklon zakládat vlastní firmy než třeba Američané, Švédi nebo i Francouzi,“ píše týdeník The Economist v aktuálním vydání. „Ovšem současná přistěhovalecká vlna to mění, počet nových firem prudce stoupá.“ A 44 procent živností, které byly v roce 2015 nově registrovány, založili totiž právě cizinci - ještě v roce 2003 to bylo jen 13 procent). Pětinu všech soukromých firem v současném Německu založili lidé, kteří se zde nenarodili.

Nově příchozí uprchlíci ze Sýrie tento trend dál posilují. The Economist zmiňuje příklad Syřana, který ve své vlasti vyráběl sladkosti, před třemi lety utekl do Německa, firmu v Berlíně obnovil a dnes už mezi jeho klienty patří i pětihvězdičkový hotel Adlon nebo slavné nákupní centrum KaDeWe. Syrský programátor Hussein Shaker zase společně s německými kolegy založil internetový portál MigrantHire, který uprchlíkům pomáhá při hledání práce. Momentálně je na serveru 2000 nabídek na volná místa a 13 000 inzerátů od uprchlíků.

Vyšší podnikavost imigrantů je způsobena i nepříjemnými okolnostmi: německý trh práce je relativně uzavřený, uprchlíci často nemají vhodnou kvalifikaci, někdy čelí i diskriminaci zaměstnavatelů. „Ale důvodem jejich nadměrného nadšení podnikat je také větší ochota riskovat,“ píše The Economist.

Zároveň samozřejmě na základě zkušeností s předchozími uprchlickými vlnami – platí, že desítky, spíše stovky tisíc uprchlíků se v příštích letech zařadí mezi nezaměstnané a bude jim trvat několik let, než se evropský trh práce adaptují. Text z The Economist nicméně ukazuje, že situace není jen černá, jak se někdy z českého zpravodajství o uprchlické krizi může zdát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].