Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Politika

Šok. Trumpův projev nebyl šokující, hodnotí média vystoupení před Kongresem

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

V Bílém domě museli zaměstnat speechwritera, jak se anglicky říká lidem, jejichž hlavní činností je psát politikům projevy. Jak jinak vysvětlit fakt, že prezident Donald Trump přednesl před oběma komorami Kongresu řeč, kterou i jeho kritici zhodnotili jako standardně politickou. „Nejvíce šokující na Trumpově projevu byl fakt, že šokující vůbec nebyl,“ píše Guardian.A The Washington Post řeč dokonce označuje za nejlepší projev Trumpovy politické kariéry.

Ke standardnosti projevu přispěla kromě obsahu i forma, v níž Trump významně ubral na expresivnosti, která možná funguje na jeho frustrované voliče, ale do parlamentu se příliš nehodí. V překladu: místo série výkřiků prezident souvisle mluvil. A překvapil i obsahem – projev neobsahoval obvyklé útoky na „nečestná“ média, křečovité připomínky vlastní  velikosti a úspěchů, a dokonce ani heslo „America first“.

„Trump ukázal, že se dokáže chovat jako prezident, když je to potřeba,“ píše komentátor Postu Chris Cilliza. S čímž americký zpravodaj Guardianu Ben Jacobs souhlasí - ale upozorňuje na situace z minulosti, kdy se jeden den zdálo, že se z Trumpa stal standardní prezident, a hned druhý den nás sérií tweetů zase vyvedl z omylu.

Ne že by se Trump zcela vyhnul nepříliš podloženým tvrzením. Zopakoval třeba varování před rostoucím násilím a kriminalitě ve Spojených státech, přestože statistiky ukazují, že kriminalita v některých státech či městech v poslední době sice roste, celkově se nicméně její objem snižuje. A nakonec došlo i na klasické obraty (prezident, který do své vlády jmenoval samé dlouholeté členy establishmentu, znovu opakoval fráze o „vysoušení“ washingtonské politické „bažiny“) i témata (zeď s Mexikem).

„Zmatení“ způsobil prezident také rozpory v imigrační politice – jen pár hodin před vystoupením v Kongresu podle informací deníku The New York Times během setkání v Bílém domě překvapivě oznámil ochotu „zlegalizovat“ miliony ilegálních imigrantů, kteří nespáchali závažné zločiny. Během projevu ale tento slib nezmínil a vrátil se k obvyklé tvrdé antiimigrační rétorice.

Jinak se ale v řadě oblastí – třeba zahraniční politice - posunul výrazněji směrem k mainstreamu.  „Vrací se ke konvenčnímu pojetí zahraniční politiky," jak píší The New York Times. Zdůraznil třeba roli Severoatlantické aliance, jejíž význam jinak během kampaně a po nástupu do funkce zpochybňoval, i závazky vůči spojencům, pro něž právě Trumpovy předchozí výroky o NATO představovaly důvod ke znepokojení. Co naopak zopakoval, jsou výzvy k ostatním členům NATO, aby začali plnit svoje závazky. Ruska se přitom téměř vůbec nedotknul, pokud nepočítáme obecnou poznámku o ochotě USA „hledat nové přátele a uzavírat nová partnerství“.

https://www.youtube.com/watch?v=S02SNC8×pzU

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].