Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost

Tajemství bistronomie

Co je crémant, fondant a a co comté?
Co je crémant, fondant a a co comté? • Autor: Jitka Hejtmanová

Tohle jsme nikomu nikdy neřekli. Ale je to tak. Nevíme úplně přesně, co je crémant, fondant a comté. Nevíme, jak se to píše, a už vůbec ne, jak se to čte. Dokonce nevíme, zda se snoubí perlivé víno s perličkou. Víme ale, že taková neznalost se v restaurantech vyšší kategorie nepromíjí. Proto jsme až dosud mlčeli. Teď se však už nebojíme. Také do ČR již dorazila bistronomie. A tam, kde je bistronomie, mohou strávníci vyslovovat chybně, až komicky. Nebudou tam jimi pohrdat, ať už si dají k perličce cokoli.

V michelinské restauraci je osm lidí z deseti nervózních tak, že se po celou dobu stolování lehce chvěje, a každý pátý zkusmo v duchu sčítá, kolik to asi bude stát. Nervní údajně nejsou jenom strávníci, ale i šéfkuchaři. Píše o tom ostatně taky gastronomický expert listu The Guardian, který – na rozdíl od nás – ví, o čem mluví. Citlivější z šéfkuchařů údajně prožili „deziluzi z toho, že michelinské inspektory nejvíc zajímá, jak jsou naleštěné příbory a jestli je dost naškrobený ubrus“. Že jim šéfkuchař do consommé vyvařil vlastní srdce, to klidně přehlédnou.

Frustrovaní šéfkuchaři pro vystrašené strávníky proto ustavili bistronomii. Je to složení slov gastronomie a bistro a v praxi to znamená trochu méně stříbrných příborů, číšníci v trochu menším předklonu, trochu nižší účet a o to více svobody. „Jsme řemeslníci, kteří pracují pro radost lidí,“ vyjádřil to jeden z protagonistů trendu, francouzský kuchař Giovanni Passerini, majitel skromného lokálu Rino se stolky bez ubrusů a strávníky bez obav.

Bistronomie se z Paříže šíří světem a dorazila již také do Česka. Českou ukázkou je nový restaurant Ola Kala na pražských Vinohradech. Mají tam crémant, comté i consommé. Ubrusy jsou naškrobené jen tak, aby to nebylo škrobené. Obsluha je předkloněná přiměřeně a účet platícího zaskočí snesitelně. Není astronomický, ale bistronomický.


Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1137
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte