Dr. Jošihide Hagivara stál jednou večer v trenýrkách před zrcadlem a ve tváři měl zasmušilý výraz. Už se stmívalo a jeho břicho se v tom přítmí vzdouvalo jako slovutná Fudžisan a co se dělo uvnitř, připomínalo nejvíc ze všeho bublání v nitru stratovulkánu. Vánoční svátky daly jeho zažívání velmi zabrat. Přejížděl si dlaní pupek. Býval tak štíhlý, hladký mládenec. „Achichi,“ povzdechl si Dr. Jošihide Hagivara japonsky, protože je to Japonec. Ano, víme, že Japonci se na Vánoce nepřejídají bramborovým salátem, ale pokračujeme dál ve slibném příběhu.
Dr. Jošihide Hagivara je totiž skutečný doktor farmacie, který se skutečně rozhodl, že najde zázračnou supermedicínu pro věčnou svěžest a stálé zdraví. Okusoval listy, vyhrabával kořínky a našel zelený ječmen. Obsahuje jedenáctkrát víc vápníku než kravské mléko, pětkrát víc železa než špenát, víc proteinu než roštěnka a tolik chlorofylu jako všechny trávníky v prefektuře Kóči. Měl by tudíž působit na pokožku, imunitu, krev i trávení. Právě něco takového Dr. Jošihide Hagivara hledal.
Ano, víme, že nic ze zázračných účinků nebylo moc vědecky prokázáno, víme ovšem také, že pojídat nadrcené mladé listí ještě nikomu neuškodilo. Na to vsadil také Dr. Jošihide Hagivara, když ho začal vyrábět, sušit a ve velkém prodávat po celém světě.
Zelený ječmen se tak zařadil do skupiny „zelených superpotravin“, kam patří ještě řasy chlorella a spirulina a také extrakt z pšenice, a ano, víme, že slovo superpotraviny se v EU nesmí používat, protože vlastně nic neznamená. Ale zní parádně, a tak se superječmen superprodává a těší se superoblibě. I Češi, přejedení po svých supersvátcích, si ho rádi dají. Postávají pak před zrcadlem, přejíždějí si dlaní pupek a těší se, že také Říp na jejich břiše už brzy splaskne a promění se v rovinaté Polabí rovnoměrně porostlé mladým ječmenem.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].