0:00
0:00
Společnost9. 3. 20122 minuty

Ovčí sýr roku

Astronaut

Jako reakci na minulý sloupek Co se nosí, který popisoval soutěž britského časopisu Wallpaper, jsme obdrželi dopis našich pravidelných čtenářek. Obsahoval jako obvykle řadu invektiv, publikovatelné úryvky však otiskujeme. Podepsány jsou ovce z Karlovarska.

Ovčí čtenářky píší: „Upřímně nás pobouřil tento tzv. článek, který vychází z nadutého předpokladu, že jenom v Londýně vědí, co se nosí a jak má vypadat vlna na ponožky. I u nás na pastvě víme, co je cool a hype. Takže: nosí se biopotraviny, lokální a sezonní, proměnlivé jako krušnohorské lesy, dotýkané každé ráno paprsky horského slunce. Boží dar z Božího Daru. He, to čubrníte.“

↓ INZERCE

Následuje několik útočných řádků, které přeskakujeme. Další pasáž ovce věnují sebechvále. „Paseme se na Mariánské právě kousek od Božího Daru v Krušných horách, což je ideální místo. Doprava minimální, klid a pohoda. Mléko se tedy tvoří prvotřídní. Samozřejmě když je déšť nebo bouřka, tolik se toho nespase, a tak je méně tučné. Naopak květnové květinové je pěkně mastné. Od vemen putuje do sýrárny Ryžovna, kde je za pečlivého dohledu paní vedoucí zpracováno na sýr. Nejlepší ze všeho je sýr Arnika, lisovaný do forem, pak s láskou skladovaný dva až šest měsíců. Samozřejmě, důležitá je teplota zrání, ale to vám psát nebudeme, to je totiž tajné, haha.“

Následuje zhruba 1,5 normostrany textu s výčtem kvalit ovčího sýra, v němž je důraz kladen zejména na úlohu pisatelek v celém procesu. Jelikož ty sebestředné historky ovcí z Karlovarska už známe, trochu jsme při čtení přeskakovali. O to větší bylo naše překvapení, když jsme se dozvěděli výsledky soutěže Biopotravina roku 2011, vyhlášené minulý týden. Vyhrál ovčí sýr Arnika z horské sýrárny Ryžovna u Božího Daru. S upřímnou radostí jsme ovcím zaslali gratulaci.

Odpověď přišla obratem: „Naše mléko – to je hype. Cool je nízkozahřátá sýřenina. V Londýně to ani nevysloví. He.“ Trochu arogantní, ale znáte ovce z Karlovarska.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].