0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Editorial26. 5. 20243 minuty

Českou političku sledovali, natáčeli doma a budili. Je to varování

Čím jasněji a hlasitěji budeme odmítat a v krajních případech i stíhat různé útoky, tím bezpečněji se budeme všichni cítit

Jméno političky Kristýny Drápalové zřejmě většině nic neříká. Je to pražská opoziční zastupitelka, která je mimo jiné známá tím, že se snaží kultivovat veřejný prostor. Nyní se ale do povědomí dostala i jinak. Na sociálních sítích popsala, jak ji kdosi začal sledovat, natáčet a v noci budit.

Nejdříve ji přátelé upozornili, že je jí někdo neustále v patách. Nevěnovala tomu ale větší pozornost. „Ještě tu noc mě kolem druhé probudilo zvonění na domovní zvonek. Myslela jsem si, že je to omyl, ale v několikaminutových intervalech se zvonění opakovalo. Do domovního telefonu nikdo neodpovídal. Byla jsem vyděšená a zavolala policii. I potom jsem si ale myslela, že nejspíš jen hysterčím, protože takové věci se už přece nedějí. Říkala jsem si, že to třeba byl – v období vánočních večírků – jen nějaký zmatený opilec. Záznamy z kamer ale později ukázaly, že zvonil stejný člověk, který mě sledoval celý předchozí den. Byl to ten muž z kavárny. S nějakým dalším mužem mě navíc ještě večer přišel hledat i na večírek, odkud už jsem ale odešla domů.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V únoru potom soused objevil v břečťanu na plotě držák na kameru, která monitorovala náš vchod nebo moje okno. Domovní kamery potom ukázaly dvojici mužů, která tam přístroj umístila a později si ho zase vyzvedla.“ Tato dvojice byla identifikována i na jiných místech, kde se politička Drápalová pohybovala.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc