Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Spor o první jídlo

Co má být prvním příkrmem pro kojence? V Česku striktně mrkvička, ve Francii klidně pórková polévka, v USA obilninová kaše a ve střední Americe ovoce. První příkrm je věc kulturních zvyklostí, i když to mnozí zdejší pediatři neradi slyší.

A avokádo by nebylo? • Autor: Profimedia
A avokádo by nebylo? • Autor: Profimedia

Když se blíží půlroční věk českého dítěte, mají zdejší lékaři jasno v tom, jaká změna jídelníčku ho čeká. S úderem šestého měsíce by mělo dostat pyré z vařené mrkve. Postupně se pak přidávají brambory a další druhy zeleniny a trocha masa.

Pokud ale nahlédnete za naše hranice, zjistíte, že kulinární začátky pro miminka jsou tam úplně jiné. „Naše děti jako první dostaly rozmačkaný banán, hodně se dává vývar z fazolí. Někdo taky začíná avokádem,“ popisuje mexickou cestu novinářka Marisa Zannie. „Jako první nám pediatr doporučil špenát, pórek nebo čekanku,“ líčí francouzskou metodu Pařížan Julian Durand. „Největší klasikou je u nás rýžová kašička, poslední roky se ale přechází také na ovesnou nebo ječnou,“ přidává americkou obilnou zkušenost Jennifer Sanders, která s rodinou žije nedaleko Washingtonu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].