0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura19. 2. 20233 minuty

Digitální půst

Astronaut

Hříšníci. Vzdejte se srdíček. Kajte se a vypněte si notifikace. Až do Velikonoc ani jeden lajk. Touto středou začíná období půstu. Křesťané to mají jednoduché, zakážou si maso a alkohol a těší se na spásu. Digitální zatracenci nastupují dopaminový půst a musí se vzdát všech snadných radostí naší civilizace. Už ani jeden rozstřílený tank – počítačové hry jsou taky zakázány.

Dopamin rovná se 11 atomů vodíku, 8 atomů uhlíku, 2 atomy kyslíku a atom dusíku k tomu. Nic tak speciálního, ale právě tahle látka v mozku vyvolává pocity štěstí a slasti. Uvolňuje se v reakci na věci, jako je dobré jídlo, příjemný rozhovor, pohyb nebo také drogy či sledování TikToku. A nejen to, na všech sociálních sítích člověk dostává svou dopaminovou dávku s každým roztomilým koťátkem a lajkem a srdíčkem a smajlíkem. Sociální sítě, počítačové hry, on-line nakupování, pornografie, to všechno jsou zásobárny rychlého štěstí.

A člověk si tam může kdykoliv zajít a pak se také směje jako veselý smajlík. Jenže ho to záhy přejde a promění se ve smajlíka zamračeného a dostaví se pocit nudy, mrzutosti a nicotnosti. Naštěstí stačí kliknout. A zase a zase. Dopaminové receptory chtějí víc a častěji. Naše civilizace se topí v dopaminu. Pracovníci technologických firem v Silicon Valley o tom vědí svoje.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc