Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nemocný muž Evropy?

Německý svět se rozpadl

Reportáž o tom, jak závažné jsou ekonomické trable našich sousedů 

Základní jednotka konzumu.(Továrna firmy Wanzl)  • Autor: Milan Jaroš
Základní jednotka konzumu.(Továrna firmy Wanzl) • Autor: Milan Jaroš

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

V Americe padaly banky, průmysl se přestěhoval do Asie a prudce rostla nerovnost mezi městy a venkovem. Francie stagnovala a opakující se stávky brzdily veškeré reformní snažení. Jih Evropy se chytil do dluhové pasti, jejíž překonání vedlo k masové nezaměstnanosti zvláště mladých lidí. Uprostřed euroamerických hospodářských trablů zářila jedna země, které se všechny ty velké krize počínajícího třetího tisíciletí jako by netýkaly: Německo. 

Nezaměstnanost byla historicky nízká, rozpočty vyrovnané, sociální napětí minimální. Na předpandemické roky se proto v německé kolektivní paměti bude vzpomínat jako na druhý hospodářský zázrak. Srovnatelný s tím poválečným, kdy Německo vyrostlo z trosek a zase získalo sebeúctu i respekt sousedů. 

Stejně jako výrobky „Made in Germany“ i tamní zázraky se ovšem tu a tam porouchají. Letos bude Německo jedinou z velkých ekonomik, jejíž výkon klesne. A když do Googlu v angličtině zadáte slova „Německo“ a „nemocný muž Evropy“, objeví se seznam článků popisujících drolení pilířů, na nichž německý úspěch stavěl. „Náš ekonomický model závisel na levném plynu z Ruska a na čínském trhu. To první už není a Čína se stala systémovým rivalem,“ řekl v září bez obalu na berlínské konferenci o globálních výzvách ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). 

Německo se dokonale přizpůsobilo globalizaci a geopolitické stabilitě po konci studené války a těžilo z ní více než jiní. Tato éra ale podle ministra Habecka končí.

V jádru úspěchu

V jádru zázraku minulých let kupodivu nestály automobilky a jiné velké koncerny a značky známé z televizních reklam. Páteří německého úspěchu byly středně velké a menší, obvykle rodinné podniky, které jsou ve svém oboru naprostou světovou špičkou a jejich jména znají jen zasvěcenci z dané branže. 

Jsou světovým lídrem v tak různorodých činnostech, jako je výroba lan do výtahů, svářečských stolů, speciálních lepidel potřebných k výrobě kreditních karet, divadelních opon nebo třeba nákupních vozíků. Přes 60 procent německých zaměstnanců pracuje právě v takových firmách, které podle ekonomů měly největší podíl na vzestupu merkelovských let.

Jedním z krajů, které se vyznačují obzvláště vysokou hustotou těchto podniků, je Švábsko na jihozápadě Bavorska. „Průmyslová výroba a její export jsou pro Německo důležitější než pro jiné velké ekonomiky. V Bavorsku je podíl průmyslu na místní ekonomice větší než v německém průměru. U nás ve Švábsku je pak ještě větší než v průměru Bavorska,“ popisuje charakter regionu Matthias Köppel, který vede švábskou pobočku průmyslové a obchodní komory (IHK Schwaben). Jestli se Německo propadlo do krize, tak je úspěšný kraj jedním z vhodných míst pro zkoumání její závažnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].