0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Téma29. 1. 20237 minut

Sázka na Babiše nevyšla

Šéf hnutí ANO se už chystá na další volby

Jedeme dál. (Andrej Babiš s manželkou míří do volebního štábu) • Autor: Milan Jaroš

Je chvíli po třetí hodině a je jasno: přenos České televize na stěnu ve štábu Andreje Babiše ukazuje, že výhru Petra Pavla už nelze zvrátit. Je sečteno přes 50 procent hlasů a Andrej Babiš prohraje. Na řadě jsou ve sčítání velká města a tam to neměl dobré nikdy.

V tu chvíli kdosi neviditelný ze štábu někde ukončuje projekci na zdi, přenos ČT mizí. Je to první rozdíl proti stejné situaci v prvním kole: tehdy jel přenos až do konce. Druhým je, že číšníci odnášejí pohoštění nachystané na stolech pro novináře. V sále je jako první z politiků, stejně jako před dvěma týdny, poslanec Aleš Juchelka. Výrazně loajální pobočník Babiše, který s ním objel po celé zemi kampaň v roli moderátora kandidátových „talk show“, tu ochotně vysvětluje médiím, že Andrej Babiš neprohrál, protože mít tolik voličů v zádech je úspěch, a že to Babišovi prohrála média. To pak opakují i další politici, kteří do sálu na chvíli zajdou. „Viděli jsme nefér debatu České televize. Těmto lidem pak platíme poplatky?“ říká rozhořčený Juchelka.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V sále je stejná výzdoba jako minule: banner, že Babiš pomáhá lidem, u něj reflektory v národních barvách a u nich někdejší ministr Karel Havlíček. Novinářům, kteří se u něj střídají, poněkolikáté říká, že kampaň nebyla agresivní kvůli Babišovi, agresivní že se stala kvůli koaličním politikům. „Raději se ani nebudu vyjadřovat k tomu, co řekl místopředseda TOP 09 v Kralupech,“ říká Havlíček, ale nakonec se vyjádří: zmíněný komunální politik prý označil Babišovy voliče za „lidský odpad“ a on, Karel Havlíček, že se domnívá, že „tohle je špatně“. Nejde však i o to, že agresivitu, strašení lidí válkou a obrovské množství lží vnesla do společnosti kampaň Andreje Babiše? „Vždycky je to o tom, že se někdo vymezí,“ odpovídá trochu mlhavě Havlíček. „A ano, ten náš jeden zmiňovaný billboard (míněn je Babišův po celé zemi vylepený slogan „Nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják“ – pozn. red.) mohl být udělaný lépe, mohlo to být lépe specifikováno.“

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc