Každý, kdo se jen letmo zajímá o otázky stravování, ví, že slavná česká otázka má vedle filozofického či historického rozměru i nezanedbatelnou stránku gastronomickou. A ani ta nemohla ujít pozornosti po vzniku Československa, kdy bylo téma českého národního charakteru a pozice Čechů v rámci Evropy mimořádně živé.
Pravdou je, že na její důkladné probrání došlo až v roce 1924, ale zato se debaty účastnily prominentní osobnosti, jako byli Karel Čapek nebo básník, prozaik a publicista Richard Weiner. Diskusi odstartoval svým článkem O české kuchyni lékař a hygienik Ladislav P. Procházka v prvním ročníku časopisu Přítomnost, redigovaného proslulým Ferdinandem Peroutkou. Text se zaměřil na hlavní chyby české výživy, které pak reflektovali mnozí autoři zabývající se národní kuchyní i v následujících desetiletích a ozývají se i dnes.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].