Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Česká otázka

Jak v historii probíhala debata o vlivu stravy na národní charakter

Za chvíli si budou muset zvykat na těžká a hutná jídla. • Autor: ČTK / Bican Emil
Za chvíli si budou muset zvykat na těžká a hutná jídla. • Autor: ČTK / Bican Emil

Každý, kdo se jen letmo zajímá o otázky stravování, ví, že slavná česká otázka má vedle filozofického či historického rozměru i nezanedbatelnou stránku gastronomickou. A ani ta nemohla ujít pozornosti po vzniku Československa, kdy bylo téma českého národního charakteru a pozice Čechů v rámci Evropy mimořádně živé.

Pravdou je, že na její důkladné probrání došlo až v roce 1924, ale zato se debaty účastnily prominentní osobnosti, jako byli Karel Čapek nebo básník, prozaik a publicista Richard Weiner. Diskusi odstartoval svým článkem O české kuchyni lékař a hygienik Ladislav P. Procházka v prvním ročníku časopisu Přítomnost, redigovaného proslulým Ferdinandem Peroutkou. Text se zaměřil na hlavní chyby české výživy, které pak reflektovali mnozí autoři zabývající se národní kuchyní i v následujících desetiletích a ozývají se i dnes.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].