Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Zúčtování

Izrael se musí nejdřív vyrovnat se svými nepřáteli a potom se selháním vlastní vlády

Nikdo nic nečekal. (Vojáci reagují na jídlo připravené k hostině po pronesení modlitby kiduš o šabatu, které již přepadení obyvatelé kibucu Kfar Azra nestihli sníst, 11. října 2023) • Autor: Profimedia
Nikdo nic nečekal. (Vojáci reagují na jídlo připravené k hostině po pronesení modlitby kiduš o šabatu, které již přepadení obyvatelé kibucu Kfar Azra nestihli sníst, 11. října 2023) • Autor: Profimedia

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Dvaadvacátého dubna 1979 vyrazili z jižního Libanonu na nafukovacím člunu čtyři palestinští teroristé. Vylodili se na pobřeží poblíž severoizraelského města Naharija, odtud pokračovali do nedalekého obytného domu a tam vyrazili dveře rodiny Haranových. Uvnitř se zmocnili Dannyho Harana a jeho čtyřleté dcery Ejnat. Dannyho žena Smadar se mezitím ukryla na půdě s dvouletou dcerou Jael. Teroristé odvlekli oba rukojmí na pláž, tam Dannyho zastřelili a Ejnat roztříštili lebku o skály. Na půdě se mezitím Smadar pokoušela utišit Jael tak intenzivně, že ji nedopatřením udusila.

Zkáza rodiny Haranových ovlivnila generaci Izraelců vyrůstajících v éře jomkipurské války roku 1973 více než kterýkoli jiný teroristický útok oné doby. Jejich osud na nás dolehl obzvlášť silně proto, že nejtemnější noční můrou Izraelců je pocit bezmoci. Sionistické hnutí slibovalo, že Židé získají novou moc nad svým osudem. Příběh Haranových jako by se odehrával někde ve střední Evropě, ne na území židovského státu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].