Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zeman na koni už v poločase

Co jsme psali před 10 lety

Dva týdny napětí mezi prvním a druhým kolem prezidentského klání měly svou premiéru před deseti lety, souběžně se zavedením přímé volby. Jaká byla tehdy v mezičase nálada? A co z ní usuzovat pro dnešní dobu?

Finalisté roku 2013 postoupili skoro se stejným počtem hlasů, Zeman jich v prvním kole posbíral 1,25 milionu, Schwarzenberg překvapivě jen o 40 tisíc méně. Ač se zpočátku zdálo přirozené, že vznikne protizemanovský tábor a společně ztrátu dožene, realita se nakonec vyvíjela jinak.

Respekt vytušil obrat relativně brzy. „Tak zajímavý politický střet tu nebyl již léta. A zdejší společnost dlouho nežila politikou tak jako nyní. V tomto ohledu je první přímá volba prezidenta úspěšná už teď. A nic na tom nemění fakt, že zatím má větší šance na zvolení Miloš Zeman,“ stojí v redakčním úvodníku, který vyšel ve stejné době jako toto číslo, tedy uprostřed obou kol. Když se čas přetočí přesně o deset let dopředu, zdá se, že situace je teď jiná. Pokud tedy platí, že někdejší tábor Zemanových příznivců plus minus kopíruje dnešní fanoušky Andreje Babiše.

Zaprvé, Babiš první kolo nevyhrál, jeho výchozí pozice je tedy o něco horší. Zadruhé, Petr Pavel teď dostal jasnou podporu od neúspěšných aktérů prvního kola. V roce 2013 se původní favorit Jan Fischer urazil a Schwarzenberga před druhým kolem kritizoval silněji než Zemana, k Zemanovi také automaticky přešlo i hodně hlasů od čtvrtého Jiřího Dienstbiera, kandidujícího za ČSSD. Zatřetí, v prvním kole letos byla vyšší volební…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].