Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Občan Babiš a ti druzí

Zuzana Vlasatá
Zuzana Vlasatá

Soudce Jan Šott osvobodil Andreje Babiše a Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Protože správně očekával, že jeho závěr popudí mnoho lidí, dal si na vysvětlení rozsudku záležet. Ač si tedy můžeme nadále myslet, že přihlásit se jako miliardář o padesátimilionovou dotaci pro malé a střední podniky je zlodějina a nespravedlnost, nezbývá nám než akceptovat, že z hlediska soudu se nic trestuhodného nestalo.

Nejen že se tak nepotvrdilo, co na všechny strany vykřikoval Andrej Babiš, tedy že jde o politický proces. Ještě se mu dostalo rukou soudu péče, s jakou v České republice rozhodně nemůže počítat každý.

Jako novinářka znám důkladně dvě kauzy, kterými se zabývají nebo zabývaly soudy. V první z nich jde o otravu řeky Bečvy, kde jsme s kolegy mimo jiné prokázali, že v Babišově Deze se v předvečer otravy odehrála havárie, kterou se Agrofert snažil utajit. Obžalovaná je však firma Energoaqua, jejíž možný podíl na otravě řeky podle několika renomovaných expertů „odporuje fyzikálním zákonům“.

U Okresního soudu ve Vsetíně je pro tento rok nařízeno skoro čtyřicet jednání. Tamní soudkyně Ludmila Gerlová už případ jednou vrátila s pečlivou argumentací policii k došetření. Žalobce ale podal stížnost ke krajskému soudu a ten mu dal za pravdu.

Druhá z kauz už je uzavřená a padl v ní šestiletý trest vězení pro obchodníka se zemědělskými komoditami Miroslava Trávníčka. Ten měl v letech 2015 a 2016 organizovat rozsáhlé daňové podvody. Jeho případ jsme s kolegyní Brit Jensen rozpitvaly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].