Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Život a smrt žoldnéřského vůdce

Případ Prigožin

Smrt šéfa Wagnerovců je oficiálně potvrzena. Co vzestup a pád žoldnéřského vůdce vypovídá o Putinově Rusku

Vzkaz pro všechny. (Trosky Prigožinova letadla nedaleko vesnice Kuženkino) • Autor: Profimedia
Vzkaz pro všechny. (Trosky Prigožinova letadla nedaleko vesnice Kuženkino) • Autor: Profimedia

Ruští vyšetřovatelé  oficiálně potvrdili, že při středečním pádu letadla zemřel vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Na základě genetické analýzy uvedli, že identita zemřelých souhlasí se jmény uvedenými na seznamu pasažérů, v němž figurovalo i Prigožinovo jméno. V novém Respektu najdete blok textů, které mapují jeho vzestup k moci, jeho vliv i působení Wagnerovy skupiny. Pokud podobné články oceňujete, chcete je číst pravidelně a zároveň přispět k tomu, aby dál mohly vznikat, staňte se předplatiteli a předplatitelkami Respektu - teď navíc za výhodnou cenu.

Ruská televize odvysílala před volbami v roce 2018 dokumentární film, který měl veřejnosti ukázat obraz jejich dopředu daného vítěze Vladimira Putina coby silného a nezpochybnitelného lídra. Televizní redaktor v něm úřadujícímu vládci Kremlu položil otázku, jestli je schopný odpouštět. „Ano. Ale ne cokoli, protože některé věci odpustit nejde,“ reagovala tehdy hlava ruského státu. Když se redaktor dotázal, co tedy nelze odpustit, odpověděl mu Putin stručně: „Zradu.“

Film byl součástí státní propagandy v tvrdě autoritářském systému, žádné slovo v něm tedy nezaznělo náhodně a sděloval jasné poselství: Kdokoli se obrátí proti vládnoucí moci, bude potrestán. O tom, že za pokus o odpor se v Putinově režimu platí životem, se ostatně v minulosti přesvědčila celá řada lidí, ať už šlo o nepohodlné novináře, přeběhlé agenty tajných služeb nebo politické rivaly.

Na začátku letošního léta se zdálo, jako by tento gangsterský systém řízení země přestával fungovat. Proti prezidentovi se tentokrát postavil někdo, kdo nepatřil k politické opozici ani mezi odpadlé agenty, ale muž považovaný za součást režimu. Šéf soukromé žoldnéřské armády wagnerovců a Putinův dlouhodobý chráněnec Jevgenij Prigožin zorganizoval vojenskou vzpouru, kterou znalci Ruska označují za dosud největší hrozbu vůči režimu během čtvrtstoletí Putinovy vlády.

Autoritářský vůdce však neúspěšný puč nechal beztrestně projít, což si řada expertů vykládala jako důkaz slabosti a projev vnitřního rozkladu režimu. Zřícení Prigožinova letadla přesně na den o dva měsíce později však ukazuje, že takové soudy byly předčasné. Experti se shodují, že ačkoli jsou okolnosti pádu letadla zahalené tajemstvím, Prigožinův příběh slouží jako vzkaz všem dosavadním stoupencům a dvořanům režimu: otírat se o šéfa neprojde nikomu a dříve či později přinese viníkovi smrt.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].