Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Traktor těm, co už ho mají

Střet zájmu se stal evergreenem vládnutí za éry hnutí ANO, někdy ale musí i otrlý pozorovatel nevěřícně kroutit hlavou, co všechno se tady dělo.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při svém posledním šetření zjistil, že kabinet Andreje Babiše v letech 2018–2021 nakládal se zemědělskými dotacemi způsobem, který zásadně stranil velkému agrobyznysu, jehož součástí je i sám Babiš nebo tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman. Právě jeho úřad nastavil dotační programy určené přednostně malým a středním podnikům tak, aby se k penězům dostali naopak především velcí hráči s deseti- až stamilionovými zisky.

Zmíněná vláda přitom ve svých strategických dokumentech slibovala podpořit menší podniky, praktické kroky však směřovaly jinam. Ministerstvo zemědělství podle NKÚ vůbec nevypsalo dotační programy pro malé farmy, nebo je vypsalo tak, aby šly na ruku agrobaronům. Kontroloři například konstatovali, že peníze na nákup nové techniky, která by zvýšila konkurenceschopnost menších firem, zinkasovaly velké podniky, které přitom investují do nového vybavení i bez těchto dotací.

Někdy se ze závěrů zdá, jako by si agrobaroni psali podmínky sami. V programu, kde podmínkou dotace měla být spolupráce s výzkumnými institucemi, nastavil stát laťku tak nízko, že firmy mohly utratit 97,5 procenta za vybavení a jen 2,5 procenta na spolupráci s výzkumem. Jinde ministerstvo zvyšovalo maximální částku, kterou je možné v rámci dotací získat. I to hrálo do karet velkým hráčům, včetně toho největšího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].