Udělat dobře žaludku
Pelyněk černobýl je nejen svatojánskou bylinou, ale především schopnou léčivkou. Dobře poslouží také jako koření na husu, coby přísada do piva či při výrobě absintu.
V přírodě se vyskytuje velké množství druhů botanického rodu pelyněk, nejznámějším z nich je ale pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) – lidé ho často nazývají „ten normální“. To odpovídá jeho latinskému označení vulgaris, převáděno jako „obecný“ či „ten nejběžnější“. Tuto velezajímavou bylinu obklopuje spousta pověr, pověstí a báchorek, jisté je však jedno: její užití je velmi široké. Nejlepší bude začít od kuchyně.
Vytloukat víno vínem
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].