Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Polské volby se blíží, zákon se mění

Autor: ČTK / imago stock&people / DAMI
Autor: ČTK / imago stock&people / DAMI

Polská vláda se pokouší pojistit pozice pro příští parlamentní volby. Ty jsou v plánu na podzim tohoto roku a zatím všechno nasvědčuje tomu, že výsledek bude velmi  těsný. Strana Právo a spravedlnost (PiS) může udržet svůj rozhádaný vládní tábor pohromadě a dosáhnout na většinu v Sejmu, ale stejně tak může mít více mandátů Občanská platforma (PO) a další opoziční strany, které do voleb nastoupí v dosud ne úplně jasných koalicích. Pokud se nic opravdu zásadního nestane, bude rozhodovat každý hlas.

Vládní PiS v této situaci právě teď mění volební zákon a chce si změnou vybudovat lepší pozici do zápasu. Věcně vzato nemůže polská opozice návrhu nic vytknout. Vládní poslanci se v důvodové zprávě strachují o volební účast a o to, zda lidé nechodí hlasovat kvůli praktickým překážkám. Podle nového zákona by se měl výrazně zvýšit počet volebních místností a svou komisi by měly dostat i malé vísky. Zadruhé, pro voliče, kteří i tak v místě svého bydliště urnu mít nebudou, by jezdil autobus zdarma, především pro penzisty.

Starší voličstvo z malých měst a vsí hlasuje převážně pro vládní stranu. Je proto zřejmé, že kromě snazšího přístupu k volbě to bude také šance na více hlasů pro současný vládní tábor. Opozice mluví o ponižování voličů. Možná by lidé z malých či odlehlých vsí ocenili častější spojení veřejnou dopravou i jindy než jen v den voleb, podotýkají jízlivě.

Další navrhovaná změna už v sobě skrývá možné ohrožení transparentnosti voleb. Dosud v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].