0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda29. 4. 20233 minuty

Včelín jménem Česko: Mají nás trápit vysoké zimní ztráty na opylovací frontě?

Astronaut

Během letošní zimy v Česku dle zpráv z médií uhynula asi polovina včelstev. Důvodem měla být krátká a teplá zima, jež znamenala větší aktivitu nebezpečných roztočů a parazitů. Podrobnější zkoumání však údaj, který vychází z odhadu jedné velké firmy produkující med, staví do méně znepokojivého světla.

„Úhyny jsou letos značné, ale nijak překvapivé. Můj odhad je, že uhynula spíše třetina než polovina včelstev, mírní paniku Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského a dodává, že nejde o nijak výjimečný úkaz. „I za praotce Čecha byly v přírodě normální třicetiprocentní zimní ztráty, které se pak v létě dorovnaly rojením přeživších silných včelstev,“ připomíná specialista, který spíše než teplému počasí úhyny přičítá praxi některých včelařů, kteří dle něj nedostatečně bojují proti škůdcům a příliš své úly trápí dělením (a prodejem oddělků), jež včelstva oslabuje.

Česko je navíc tak trochu jeden velký včelín. „Máme více než devět včelstev na kilometr čtvereční, to je podstatně více než v sousedních státech,“ upozorňuje Titěra s tím, že například v Německu a v Polsku jsou to necelá tři včelstva. Nedostatečné opylování rostlin proto u nás nehrozí a Česko spíše čelí opačnému problému – včel je tolik, že se v některých oblastech ocitají na hraně schopnosti se uživit. A možná nejen ony.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc