0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda22. 4. 20234 minuty

Daňová bitva začíná

Koncem dubna se hlavní političtí soupeři té doby, opoziční občanští demokraté a vládnoucí demokraté sociální, chystali na volby, konané za víc než rok. Jedním z taháků kampaně let 2005 a 2006 byly: daně. Obě strany je chtěly snížit, a každá z nich se snažila přesvědčit voliče, že právě ona jim je sníží víc. Odvěké občanské stížnosti, které Respekt tehdy popsal slovy „zřejmě jen málokoho potěší pohled do kolonky daně na výplatní pásce. Každého totiž napadne, že by měly být mnohem nižší“, se měly přetavit se ve skutečnou daňovou změnu.

Vládní socialisté přišli s návrhem svého tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (později opozičního lídra a poté premiéra) snížit daně všem lidem, kteří brali méně než 35 tisíc korun měsíčně. Tedy více než 90 procentům obyvatel země. ČSSD chtěla snížit sazby a změnit odečitatelné položky. „Návrh je pečlivě vypočítán tak, aby byl pro většinu lidí výhodnější než konkurenční projekt ODS. Že chtějí opozici přebrat její hlavní volební tahák, dokazuje i materiál, který ministr Sobotka rozeslal spolu se svým návrhem novinářům. Podle něj by bylo snížení daní podle ODS výhodné hlavně pro poplatníky s vysokými příjmy. Jako příklad uvádí, že zatímco na návrhu ČSSD by vydělali dělník, učitelka a lékař, úpravy občanských demokratů by prospěly poslancům, manažerům a bankéřům,“ psal Respekt.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tehdejší návrh ODS byl prostý. Rovná daň 15 procent pro všechny, daň z přidané hodnoty („u nákupu rohlíku i mercedesu“) také 15 procent. Jestliže chtěli sociální demokraté ulevit 90 procentům lidí, vcelku logicky říkali, že ODS chce pomoci výhradně 10 procentům těch nejbohatších. Tomu se občanští demokraté v čele se stínovým ministrem financí Vlastimilem Tlustým bránili s tím, že jejich změna bude také prospěšná téměř pro všechny. Kouzlo podle Tlustého bude opět v odečitatelných položkách. Ale jak je chce změnit, to už ODS neříkala. Nebylo možné odhadnout ani to, kolik budou různí lidé reálně platit, ani to, o kolik peněz státní rozpočet snižováním daní přijde. „Přesnější číslo by šlo odhadnout pouze v případě, že by ODS zveřejnila výši již několikrát zmíněné odečitatelné položky. Proč je tato suma dosud tajná? Politici z ODS tvrdí, že ji nechtějí zveřejňovat proto, aby pak jejich návrh nebyl levicovými oponenty překrucován. Jenže to už se děje i tak a munici jim k tomu dodávají svojí tajnosnubností právě šéfové ODS. Skutečný důvod je tedy zřejmě jinde: ODS žádnou konkrétní představu s přesnými výpočty nemá,“ komentoval to tento list.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc