0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře18. 3. 20235 minut

Zateplit fasády, rozpálit populisty

Evropští byrokraté klepou na dveře rodinných domů, vyplatí se ale zachovat klid

Pokud máte neodbytný pocit, že tak razantní a nečekané zvýšení cen energie jako loni v létě nechcete už nikdy zažít, pak je tu pro vás dobrá zpráva. Evropská unie zaplatí ze svého rozpočtu v příštím desetiletí částečné nebo úplné zateplení většiny rodinných domů. Někde se vymění jen okna a dveře, jinde se bude obkládat fasáda a na střechu pořizovat solární panely. Smůlu budou mít domy, u kterých by bylo zateplení těžko realizovatelné kvůli jejich stáří nebo způsobu stavby. I u těchto budov se ale možná nějaký způsob podpory, jak omezit výdej tepla, najde.

Tak vypadá jedna varianta zprávy. Je tu však ještě druhá, která zatím v českém éteru vítězí. „Pokud máte baráček z osmdesátých let, bude vás to stát statisíce,“ oznámil na tiskové konferenci místopředseda ANO Karel Havlíček. Anebo: „Eurosoudruzi nám nařizují do deseti let vyměnit okna a zateplit fasády u starých domů. My jsme se v roce 1989 zbavili socialismu s centrálním plánováním. EU nám to zavádí zpět,“ tweetoval ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Zkrátka připravované opatření Evropské unie může ušetřit majitelům domů desítky tisíc korun ročně, zbavit je strachu z drahých energií, bude ale organizačně velmi složité a pro mnohé stresující. Navíc jak ukazují oba citáty, politicky vyvolají velkou bouři, jejíž následky se dají dnes těžko odhadovat. Vítejte na prahu energetické revoluce!

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc