0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda4. 3. 20233 minuty

Robert Veverka zřejmě předběhl dobu – a dostal trest

Astronaut

Vydavatel časopisu Legalizace Robert Veverka dostal u Krajského soudu v Ostravě definitivní, pravomocný trest – vysoké pokuty. Jazykem paragrafů byl souzen za šíření toxikomanie a podle soudu se provinil tím, že se jeho časopis zabýval účinky marihuany, její schopností léčit a psal o jejím pěstování, tím mohl ponouknout spoluobčany k užívání konopí. První soudní verdikt si Robert Veverka vyslechl už v listopadu 2021, tehdy odešel od soudu s podmínečným odnětím svobody na jeden rok se zkušební dobou na dva a půl roku. Odvolací soud minulý týden trest zmírnil: odnětí svobody změnil na peněžitý trest 150 tisíc korun pro šéfredaktora Veverku a dalších 100 tisíc pro jeho časopis (vydavatelem je však výhradně Robert Veverka, a souhrnně musí tedy zaplatit čtvrt milionu korun). 

Případ trestu pro časopis a jeho šéfredaktora začal zátahem na Krnovsku před pěti lety. Tehdy tam policie zajistila 38 rostlin marihuany u pěstitele, který se vymlouval na to, že semínka nasbíral z reklamních sáčků přiložených u časopisu Legalizace – vydavatel přikládal v rámci inzerce k časopisu rozličné předměty jako dárky čtenářům a vždy přibližně dvakrát za rok bylo tím předmětem semínko marihuany, dvakrát za celé roky byla přiložena semínka dvě. Vlastnit semínko sice trestné není, ale krnovský pěstitel v úzkých sdělil policii, že se o tom, jak ze semínek vypěstovat rostlinu, dočetl také v Legalizaci. U soudu se později ukázalo, že je zkušeným uživatelem(konopí pěstoval na léčbu alergií a kožních potíží a jeho trestní stíhání bylo zastaveno). Policie ale v mezičase prohledala 60 vydání časopisu z let 2010–2020, a jak plyne z obžaloby, nalezla v nich celkem „200 protiprávních prvků“. Jaké přesně to jsou, to zatím z rozsudku není známo, čeká se na písemné vyhotovení – a první instance je přesně nepojmenovala. V souhrnu lze říct, že soud opírá rozsudek o mix informací obsažených v časopise, jehož hlavním účelem je argumentace pro legalizaci konopí, spolu s přiloženými semínky a inzercí zahradnických a pěstitelských potřeb. 

Solidarita v průběhu procesu způsobila, že na čtvrtmilionovou pokutu už má Robert Veverka téměř vybráno na transparentním účtu. Jeho časopis kvůli právní nejistotě – o čem se vlastně smí v souvislosti s legalizací marihuany psát – více než rok nevycházel. Vydavatel uvažuje o tom, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. Momentálně se v Česku připravuje obměna trestního zákoníku, která má zmírnit i tresty pro marihuanu a jasněji vymezit, co je to „šíření toxikomanie“, které využil rozsudek pro Veverku. Současně chystá národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil pro marihuanu a podobné látky regulovaný trh. To znamená, že by se nakládání s konopím dekriminalizovalo a bylo by možno jej pořídit a užívat pod kontrolou státu. Je pravděpodobné, že brzy už to, za co je Robert Veverka odsouzen, nebude možné vnímat jako trestný čin. Ostravský krajský soud si toho je vědom, určující však pro něj bylo, že veřejná debata o nesmyslnosti konopných trestů „dosud není ukončena“.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].