Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Co je pro vás jako pro zástupce mladé generace důležité, aby splňovala zvolená hlava státu?

Jakub Čech
Jakub Čech

Jakub Čech

student Právnické fakulty UK, občanský aktivista

Po letech prezidentování Miloše Zemana jsou jakákoli očekávání ohledně budoucí hlavy státu nízká. Chci, aby to byl někdo, kdo bude úplně jiný než Miloš Zeman, kdo se obklopí důvěryhodnými lidmi, kdo nebude lhát, kdo bude svůj mandát chápat jako službu a bude ho reálně vykonávat v zájmu České republiky.

Postavení prezidenta republiky je v našem ústavním systému takové, že se nepodílí na vládě, nemá zákonodárnou iniciativu a nemá přímý vliv na to, jak bude vláda spravovat stát. O to důležitější jsou slova. To, jak bude prezident ve veřejném prostoru působit, co bude říkat a na co bude ostatní politiky upozorňovat; jaké hodnoty bude prezident artikulovat.

Od prezidenta proto očekávám, že bude do debaty vnášet důležitá témata, která jsou opomíjená. Že bude hájit slabší, že bude vahou své autority upozorňovat na problémy, které zůstávají neřešené.

Z pohledu mladé generace by bylo dobré mít na Hradě člověka, který se o problémy mladých lidí zajímá. Zájmy naší generace nejsou dobře hájené a názory mladých nejsou moc slyšet. Jeden příklad za všechny: typické téma mladých, kterému ale není věnována náležitá pozornost, jsou ceny nájemního bydlení. Většina lidí 50+ bydlí ve vlastním, takže se jich to netýká; a vlastně ceny bydlení vnímáme jako nějakou tržní danost, ne jako politický problém. Chci prezidenta, který bude i na takové věci klást důraz.

Hana Strašáková

mluvčí Milionu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].