Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vražda v hračkářství

Poručík Hulín je kriminalista, jak má být. Hraje ho samozřejmě Radoslav Brzobohatý. Nebo spíš Hanzlík? Syntezátor zní v rytmu jeho mozkových závitů. Prostě televizní detektivka rok tak asi 1982. Jmenuje se to Kostka a je snad jasné proč. Poručík stále nosí u sebe Rubikovu kostku, až si z něj chlapi z mordparty dělají srandu. V dobrém samozřejmě, na poručíka Hulína je spoleh. Zná řešení – kostky i té vraždy prodavačky v hračkářství.

Detail na ruce ve svetru. Otáčí kostkou. Pomalu, s rozmyslem. Doba byla pomalá. Ale teď je rychlá. Rubikova kostka je zpět, tentokrát se však skládá tak rychle, že si divák ani nevšimne. Skládání kostky na rychlost je stále populární disciplína a nazývá se speedcubing.

V roce 1974 vynalezl maďarský architekt Ernö Rubik takzvanou magickou kostku, později přejmenovanou na Rubikova. V roce 1979 se začala z Maďarské lidové republiky vyvážet do celého světa. Pak kostka dobyla planetu a podmanila si poručíka Hulína plus asi tak miliardu dalších. Potom planetu omrzela. A pak se stalo něco zvláštního. Vrátila se. A skládá se pořád víc a rychleji. Zatímco sám Ernö Rubik ji skládá zhruba za minutu a rekordman z dávného roku 1982 ji měl za 22,95 sekundy, ten nejnovější rekord je 3,47 sekundy – jeho držitelem je Číňan Tu Jü-šeng.

Českým rekordmanem je Matěj Grohmann, 4,97 sekundy, poručík Hulín dává palec nahoru. V těchto přemýšlivých mladých mužích se totiž vidí. Kostka je pro ně to, co pro něj. Problém vyzývající k rozřešení. Jako ta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].