Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Kritická chvíle pro Ukrajinu

Rusko stupňuje tlak a volí nové strategie, nečekané tahy dělá i Západ

Charašo, ministře. (Zprava Putin s Lavrovem) • Autor: via REUTERS
Charašo, ministře. (Zprava Putin s Lavrovem) • Autor: via REUTERS

Chvíli nebo spíše malou chvilku. Zhruba tak dlouho to v první polovině uplynulého týdne vypadalo, že by se krize na ukrajinsko-ruských hranicích mohla otočit. Ruský prezident Vladimir Putin si na pečlivě naaranžovanou televizní schůzku pozval k jednomu ze svých dlouhých stolů ministra zahraničí Lavrova, aby se ho otázal, jestli dosáhl ve vyjednávání se Západem úspěchu a zda v nich je možné pokračovat. Pokroku dosaženo nebylo, předčítal ministr z poznámek, „diplomatické možnosti však nebyly zdaleka vyčerpány“. Poté svému nadřízenému „doporučil v diplomatické snaze pokračovat“, na což Vladimir Putin odpověděl mnohoznačným: „Charašo.“ Na následující schůzce pak byl ruský prezident ministrem obrany zpraven pro změnu o tom, že část ruských jednotek již dokončila plánované cvičení, splnila úkoly a vrací se teď na základny. Západ reagoval úlevně, i když obezřetně. Na okamžik se zdálo, že napětí povolilo.

V sobotu dopoledne vypadalo všechno jinak. Definitivně se ukázalo, že žádné stahování se nekoná, je to naopak přeskupení ruských sil do pozic podél ukrajinské hranice, které jsou pro Ukrajinu ještě hrozivější. Záběry ze satelitů ukazovaly, že vojáků v ruských leženích ještě přibylo, a Američané opravili svoje odhady – není jich „zhruba sto padesát tisíc“, je jich „téměř sto devadesát tisíc. Navíc je doplnila bojová letadla.

Začal se odehrávat jeden ze scénářů ruského vyvolání války, s nimiž západní rozvědky pracují. Na hranicích Ruskem okupovaného území na východní Ukrajině…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].