Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hádej s námi

Dneska tu máme hru Hádej slova. Slovní hry, to je trend, který v posledních týdnech vystřelil jako raketa. A nikdo neví, jak dlouho ještě vydrží. Tak si raději rychle zahrajeme.  Stačí prostě najít nějaké slovo o pěti písmenkách. Třeba VEČER.

Proč zrovna večer? A proč ne. Zrovna máme jeden takový dlouhý, temný, únorový, kdy i být je nuda. A právě pro to je tu hra Hádej slova. Hraje se na internetu, na stránce HádejSlova.cz. Tam zadejte do pěti políček slovo o pěti písmenech. Ukáže se, která písmenka jsou správně – označí se žlutě. A pokud jsou i na správné pozici ve slově, tak zeleně. Se žlutými a zelenými pracujete dál, o ostatních už víte, že jsou nepotřebná. A pak můžete vyplnit další řádku. Je jich celkem šest, tedy šest možností uhádnout. Zní to možná složitě, ale ve skutečnosti je to jednoduché a stejně to už každý zná – hru si zahraje každý den cca patnáct tisíc Čechů, takže jako by hrála celá Česká Třebová. Už se nebudou NUDIT. A to dáme jako slovo do další řádky!

Na planetě jsou hráčů miliony. Většina hraje původní anglickou variantu Wordle, kterou vymyslel americký softwarový inženýr Josh Wardle pro svoji partnerku. Hráli ji spolu právě za dlouhých lockdownových večerů a vlastně teprve na konci loňského roku ji pustil do světa. První den loňského listopadu ji hrálo devadesát lidí. Na začátku roku 2022 už tři sta tisíc. Objevily se také nejrůznější napodobeniny a jazykové mutace. V Česku je nejpopulárnější právě HádejSlova.cz, jejímž autorem je Antonín Kmoch,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].