Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

ČESKÁ BELETRIE

Anna Bolavá: Vypravěč  
Odeon

Na Běstvinách prý pod zemí prý žije červ, kterého je třeba krmit – emocemi a jednou začas i něčím živým. Až dědeček odejde, jeden z vnuků bude muset nastoupit na jeho místo a o Běstviny se postarat. Co když se však postavy vzepřou i vypravěči? Pohled do nitra figur a jejich vztahů na pozadí tajemného příběhu a mytické atmosféry.

Anna Beata Háblová: Směna  
Host

Románový debut architektky, urbanistky a básnířky. Vystudovaná malířka Petra se živí jako pokladní v supermarketu. Prázdná a zaseknutá mezi rutinní prací a pozorováním výtvarné scény, kam by se chtěla vrátit – ale ani v jednom z těchto světů se necítí svá. K tomu se připomíná dávná rodinná událost. „Umění je zrcadlem společnosti a Petra je zase zrcadlem umění,“ říká autorka.

Jan Novák: Těžký prachy  
Argo

Tři roky na přelomu milénia autor rozvážel jako řidič pancéřového auta nebo kurýr s revolverem do chudších čtvrtí miliony dolarů. S odstupem dvaceti let se k této zkušenosti vrací v literární reportáži, která místo (možná očekávané) akčnosti postupně odkrývá odvrácenou stranu amerického snu, aniž jí to ubírá na spádu.

Zuzana Kultánová: Zpíváš, jako bys plakala 
Paseka

Druhotina od autorky oceňovaného historického…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].