Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Čapkova aféra

Už deset let žijeme ve zcela skutečné aféře Miloše Zemana

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Škoda, že tam nebyl také spisovatel Karel Čapek, aby viděl, jaké má v bolševicích učenlivé žáky.“ Ano, vzor demokrata, slušnosti a autor slavné statě Proč nejsem komunistou, si vysloužil v tisku v roce 1927 i označení učitel bolševiků. Příčinou odsudku byl silvestr, který se konal u Karla Čapka v okruhu pátečníků, a to i za účasti prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Kdosi totiž vynesl informaci, že během setkání se odehrála i krátká scénka, kde si dělali legraci ze tří vrcholných politiků. Z neškodné zábavy se ale v očích některých stran a novin stal svého druhu atentát na republiku. Přijímala se usnesení poslaneckých klubů, žádalo se dokonce policejní vyšetřování. A do toho všeho se strašně moc vymýšlelo. Například, že byl před Čapkovým domem zatčen herec František Smolík, který se převlékl za Apače. Národní listy o Čapkovi napsaly výše citovanou větu, protože na nějakém jiném večírku si komunisté a jejich sovětští hosté dělali legraci ze sokolů a národních písní.

Tzv. silvestrovská aféra je obecně známá, tak není třeba zabíhat do detailů. Jen je občas dobré si zas a znovu připomenout, že hloupost tu byla vždycky. Stejně jako nafukování výroků a podsouvání zlých úmyslů. Dokonce i anonymy byly aktivní, jeden Čapek otiskl v Lidových novinách a mimo jiné v něm stálo: „Hnus, opravdový hnus jímá každého slušného člověka z toho, k čemu se dnes propůjčuje tak zvaná inteligence.“ Jako by to psal dnes na Twitteru, není větší padouch než inteligence.

Jednu věc bychom ale přece jen z té doby mohli okopírovat. V roce 1926 se Masaryk jednoho večera připletl do neexistující silvestrovské aféry, my ale už deset let žijeme ve zcela skutečné aféře Miloše Zemana. Nebylo by vůbec špatné, kdyby se nám podařilo zvolit za prezidenta slušného člověka, jehož největším přečinem by bylo přihlížení herecké scénce, kde padaly takové obscénnosti jako třeba:

Řekněte sami: jak mám dělat pána,

když za mnou není žádná politická strana?

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení, krásné Vánoce a povedený rok 2023 vám za celou redakci přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].