Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bez apokalypsy

Vydávání Buriana pokračuje nejatraktivnějším svazkem

Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů.
Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů.

Zdeňku Burianovi (1905–1981) věnoval Albatros už tři obří svazky shrnující jeho ilustrace a obrazy k dobrodružným knížkám, verneovkám a také dosud nevydané práce. Nyní došlo na první ze tří dílů věnovaných té části jeho díla, jíž se proslavil i mezinárodně a které dnes říkáme paleoart. Je to tvorba, která byla sice rovněž určena pro masové publikum, ovšem dohlíželi na ni renomovaní odborníci.

Díla v publikaci Pravěký svět Zdeňka Buriana vznikala pro naučné knihy, výstavy či školní pomůcky a autor se v nich striktně držel dobového vědeckého poznání. Ve svém proslulém imaginativním realismu měl volnou ruku „pouze“ v tom, že si musel všechny vyhynulé tvory rekonstruovat v hlavě na základě fosilních nálezů – které navíc nikdy neviděl na vlastní oči a opíral se jen o fotografie.

Ryby, plankton, nebo korýši?

Svazek začíná vzpomínkou paleontologa Bořivoje Záruby, který s Burianem spolupracoval na knize Svět vymřelých zvířat připravené nakladatelstvím Artia pro německý trh. Psala se sedmdesátá léta, malíř byl na konci kariéry a Záruba vystřídal jeho zesnulého dvorního vědeckého partnera Josefa Augustu. Třicetiletá spolupráce legendárního dua začala v roce 1937, kdy Augustu zaujaly Burianovy ilustrace k Lovcům mamutů. Následně společně nabídli nakladatelství Toužimský a Moravec, že vytvoří první českou publikaci věnovanou pravěku.

Kniha na základě dochované korespondence zachycuje, že už tehdy se to neobešlo bez vyjednávání o komerční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].