Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vychuceno tonkou

Vítejte v nové kuchařské show Vaříme s Tonkou. Pardon. S tonkou. S fazolí tonkou. Češi se poslední dobou naučili na různá ta hogo fogo compotée a brulée s lanýžovou espumou. A vysoká gastronomie se neobejde bez této trendy fazole, která ve skutečnosti fazolí není. Zato je ve větším množství toxická.

Ale kdo by myslel na jedy, když tu máme novou kuchařskou show. Ať už budeme vařit pyréčko nebo třeba sufléčko, nahradí nám tonka vanilku a skořici a hřebíček, protože chutná trochu jako všechno tohle dohromady. A má ještě něco navíc – je cool a vaří s ní Kašpárek i Pohlreich. Tonka pokrm vyladí a vychutí, a když ho ještě trochu vymacerujete a zaflambujete, půjdou strávníci k zemi.

Jen to tedy není žádná fazole, ale semeno exotického stromu zvaného silovoň obecný, který se vyskytuje ve Střední a Jižní Americe. Na něm rostou plody velké asi jako jablka. Ty se suší, pak se z nich vyloupne semeno, což je právě tonka, to se pak dále suší, přirozeně fermentuje a uvolňuje aromatické látky – a nad pralesem zapadá slunce a papoušci volají tonka, tonka a smějí se do kamery. Protože to je reklamní vstup do naší kuchařské show.

Ale teď už jdeme vařit s tonkou, protože se blíží Vánoce a tonka se výborně hodí do cukroví. Trendy hospodyňky již zastrčily babiččin sešit receptů pod televizi a nyní se řídí podle naší kuchařské show a pečou místo vanilkových rohlíčků tonkové a obalují je v tonkovém cukru a voní se parfémem s tonkou, protože i v kosmetice se tato fazole nefazole hojně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].