Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Událost • Autor: Wild Bunch
Událost • Autor: Wild Bunch

DĚLNÍCI KULTURY

Časopis The Art Newspaper zveřejnil fotografii obálky knihy Léonard de Vinci. Le Salvator Mundi, kterou vydal pařížský Louvre. Nic pozoruhodného. Nebýt toho, že Louvre doteď tvrdil, že žádnou takovou knihu nikdy nevydal.

Kauza začala v únoru 2020. Tehdy se novinářka Alison Cole dozvěděla, že v Louvru vznikla kniha věnovaná odbornému posouzení obrazu Salvator Mundi připisovanému Leonardovi. Jak známo, obraz se v roce 2017 (minulý týden to bylo přesně pět let) prodal v aukci za rekordních a stále neuvěřitelných 450,3 milionu dolarů. Od té doby není zřejmé, kdo je jeho novým vlastníkem (patrně ministerstvo kultury Saúdské Arábie, kterému ho věnoval tamní korunní princ), kde se nachází, a hlavně jestli opravdu prošel rukama renesančního génia.

Na přelomu let 2019 a 2020 se měl objevit na Leonardově velké výstavě v Louvru. Obraz byl ale na poslední chvíli z výstavy stažen a s ním i kniha, která měla shrnovat závěry expertů posuzujících jeho pravost. Novináři se následně dostali alespoň k výňatkům z publikace, jejíž existenci sice galerie popírala, ale která na naskenovaných citacích uváděla, slovy tehdejšího šéfa instituce, že jde opravdu o Leonarda.

Což bylo zvláštní. Protože hlavní hypotéza, proč obraz na výstavu do Louvru nezamířil, zněla, že státní galerie naopak autorství zpochybnila, a proto se prezident Macron rozhodl, že nabídku Saúdů obraz zapůjčit odmítne. Další teorií pak bylo, že se u obrazu nějak střetly zájmy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].