Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ještě se neradujme

Trump zázračně nezmizí, republikáni ho budou muset vyhnat

Je jistě povzbuzující sledovat, jak teď některé důležité osobnosti Republikánské strany vystupují proti Donaldu Trumpovi. Zároveň ale stojí za pozornost, že mnohé z nich stály na jeho straně, když navrhoval zákaz vstupu muslimů do země, snažil se vydírat ukrajinského prezidenta, čelil pokusu o odvolání nebo se snažil změnit výsledek voleb. V jejich očích je Trumpovým skutečným hříchem pouze skutečnost, že začíná ztrácet popularitu.

Trumpův propad mezi republikány se ale může zastavit. Představte si třeba, že během kampaně v roce 2024 bude na straně republikánů bojovat rozmanité pole kandidátů: Ron DeSantis, Mike Pence, Mike Pompeo, Nikki Haley, Larry Hogan a Liz Cheney (kromě dalších možných kandidátů). Trump bude kampaň začínat s prořídlým pevným jádrem voličů, zajistí si ale obrovskou publicitu a v prvních kolech primárek získá největší podíl voličů. Nikde nepřekročí hranici 50 procent, většina států ale pracuje se systémem, v němž vítěz bere vše a Trump bude v čele, jedno klání za druhým. Jak nám připomíná Ronald Brownstein, to je přesně způsob, jakým se stal Trump kandidátem v roce 2016, kdy získal pouze 40 procent všech hlasů.

Kouzlo primárek

Voliči v právě ukončených volbách udělili republikánům pořádnou lekci, a ta se jasně soustředila okolo dvou témat: popírání výsledků voleb a potratů. Zdá se nicméně, že postoj změnili pouze nezávislí voliči a hrstka umírněných republikánů. A to nejsou lidé, kteří rozhodnou o výsledku republikánských primárek.

Z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].