franc
Martin Franc • Autor: Ilustrace - Pavel Reisenauer

Vždycky jsem miloval názvy pokrmů určených k poctě jednotlivých osob jako nádherné svědectví o duchu doby a dobové módě. Tento trend se rozvinul zejména v 19. století a kvetl ještě v první polovině století následujícího. Díky němu se často zachovala vzpomínka na jinak dnes již jen odborníkům známé postavy, které se však ve své době těšily nesmírné popularitě. Kolik lidí zná jméno australské operní pěvkyně Nellie Melba jen prostřednictvím receptu francouzské kuchařské legendy Augusta Escoffiera na broskev Melba? Jinak by nepochybně o této sólistce mnoha významných světových scén neměli ani tušení, přestože její hlas zachytil fonograf a údajně byla první umělkyní ve svém oboru, jejíž vystoupení přenášel již v roce 1920 rozhlas. Nechme teď stranou, že se jednalo o pseudonym umělkyně vzniklý zkrácením označení města Melbourne – broskev Mitchell by neznělo tak libozvučně a tajemně, a navíc by se to pletlo s jinými osobnostmi tohoto poměrně rozšířeného jména.

Koláčky s notami od Dvořáka

Samozřejmě velký impulz představoval vznícený nacionalismus, a tak například v maďarských kuchařkách najdeme těstoviny Kossuth (podle politika a revolucionáře z roku 1848 Lajose Kossutha) nebo dort Jókai (podle spisovatele a rovněž revolucionáře Móra Jókaie). Velmi se činil i český obrozenecký spisovatel a překladatel František Bohumil Tomsa, který v roce 1823 připravil vydání publikace Pražská kuchařka aneb Co strojiti dnes. Pochopitelně v originále vydaném ve Vídni se…

1_obalka_R37
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R37
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 36 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte