Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Mlčeti není zlato

Jozef SíkelaJste spíš „kvalita se pozná sama“, nebo „líná huba, holé neštěstí“?

Čeští politici, alespoň z pohledu předsednictví, patří spíš do první skupiny. Výsledkem ale je, že padají do té druhé. Nerozumíte?

Řeč je samozřejmě o komunikaci. Mnozí členové vlády se zdráhají dávat rozhovory pro zahraniční média. Konkrétně o Petra Fialu měly zájem vlivný evropský server Politico nebo Financial Times, v obou případech ale odmítl. Proč? To není úplně jasné. Anglicky se domluví. Lidé okolo premiéra zpravidla říkají, že to není jeho styl. Že když bude chtít něco důležitého sdělit, řekne to sám. Podobně se schovával ministr průmyslu Jozef Síkela, o kterého je přitom kvůli cenám energií mimořádný zájem. Ani v jeho případě není problém jazyková bariéra. Zatímco tak čeští diplomaté a experti s rozjezdem předsednictví začali být víc vidět, protože jsou víc vyhledáváni, Fiala, Síkela a další nikoli.

Až do minulého týdne. Tehdy nastala změna. S blížící se schůzkou Unie k energiím části vlády buď došlo, že musí být víc slyšet, pokud chce ostatní pro něco získat, nebo se ministři nechali přesvědčit svými týmy.

Tak či onak, ta změna byla patrná. Do Bruselu s předstihem dorazil energetický zmocněnec Václav Bartuška a jeden den zasvětil takřka jen rozhovorům se zpravodaji velkých zahraničních médií. V pátek před klíčovým jednáním ministrů energetiky pak vyšel rozhovor se Síkelou pro německý Die Welt a po sociálních sítích běhal záběr, jak ještě za ranní tmy mluví v Bruselu s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].