mazdrova

V jídle lze leckdy nalézt zcela netušené významy. Když těsně před první přímou volbou prezidenta v roce 2012 oslovil časopis Žena a kuchyně tehdejší kandidáty a kandidátky na hlavu státu, zda by se se čtenáři podělili o recept na své oblíbené jídlo, výsledek překvapil: receptury toho totiž nasvítily víc, než že ten má rád to a ta zas ono.

Některé pokrmy překypovaly ingrediencemi bez ladu a skladu, jiné postrádaly špetku fantazie. Jak říká gurmán a znalec dějin jídla Michal Jankovec, „gastronomie nemá složitou strukturu jako třeba hudba, ale elementární vztahy mezi harmonií, kontrastem a dominancí v ní také platí“. Například Vladimír Franz, nepřehlédnutelný svým tetováním, zaslal recept na řezy z lososa, kdy ingredience sestávaly od sardelové pasty přes kořenicí směs sambal, zázvor až po slaninu a další koření a pochutiny. Jana Bobošíková, euroskeptička proslulá kandidaturami do všemožných funkcí za nejbizarnější politické strany a uskupení, zaslala neevropský recept na kuře tandoori. Jiří Dienstbier ml., jeden z „normálnějších“ kandidátů, měl rád rokfórové kotlety, tedy recept, na kterém se nedá nic moc zkazit, zároveň ale hit tak konce osmdesátek. Jan Fischer doporučil hustou mrkvovou polévku, zpestřenou sherry, Táňa Fischerová nepřekvapila zdravými pohankovými palačinkami se špenátem a kozím sýrem. Přemysl Sobotka doporučil jídlo s názvem ptačí zob, klasickou školní jídelnu – hovězí, cibule, rajský protlak a nudle. Zuzana Roithová zaslala recept na candáta, kdy ale…

1_obalka_R34
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R34
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 39 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 449

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte