Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

Dobrá zpráva z Bollywoodu

dopis z Dillí

O králi Bollywoodu Šáhrukh Khánovi jsem slyšela poprvé ve školní jídelně od kamarádky Laty. „Ve svých filmech nepřestává usilovat o ženy, které ho předtím odmítly. Indičtí muži si kvůli němu myslí, že mohou dělat to samé,“ posteskla si nad porcí panýru.

Krátce nato jsem s kamarádem Prijodutem zhlédla film Ze srdce, v němž Šáhrukh hraje Amara, novináře z Dillí, který se vydává na severovýchod Indie vyzpovídat tamní separatisty. Na vlakovém nádraží se však zamiluje do Meghny, ženy, z níž se posléze vyklube teroristka a kterou nepřestává pronásledovat ani poté, co mu řekne, ať ji nechá o samotě, co zalže, že je vdaná, a dokonce ani poté, co jej zmlátí ženiny spolu-teroristé.

Když protestuji proti absenci respektu k ženiným opakovaným „ne“, Prijodut přichází se svéráznou interpretací: Amarovo stalkerské chování je metaforou chování indického státu vůči separatistickým územím. „A ta jeho láska!“ rozplývá se, na což zabrblám cosi o lásce majetnické a sobecké.

Se Šáhrukhem se smiřuji teprve poté, co se mi do ruky dostává kniha Zoufale hledám Šáhrukha od Šrajány Bhátačaryja, ekonomky a hercovy celoživotní fanynky. Když sbírala data o práci žen na venkově či ve slumech, ředila „nudné“ otázky na mzdy otázkami na oblíbené herce. A zjistila, že ač její respondentky nemají na lístek do kina a musejí se dlouhé týdny skládat na generátor elektřiny, aby se vůbec mohly na jeho film podívat v kuse, milují Šáhrukha z podobných důvodů jako ona.

K pochopení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].