Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pořád ho milujeme

Animovaný seriál South Park slaví čtvrt století na obrazovkách a neztrácí nic ze své drzosti

Až vám bude tento svět zase připadat pomatený, nesrozumitelný, ženoucí se za blbými modlami, běžte na South Park. (Ústřední čtveřice školáků Kyle, Stan, Eric a Kenny)
Až vám bude tento svět zase připadat pomatený, nesrozumitelný, ženoucí se za blbými modlami, běžte na South Park. (Ústřední čtveřice školáků Kyle, Stan, Eric a Kenny)

Všechny postavy a události jsou vymyšlené. V pořadu padají sprostá slova, takže by se na něj neměl nikdo dívat.“ V srpnu roku 1997 zaznělo na americké stanici Comedy Central poprvé toto výmluvné upozornění, které uvedlo diváky do zapadákova South Park. Animovaný seriál o partě školáků Stanovi, Kyleovi, Ericovi a Kennym byl zpočátku poháněný až puberťáckou touhou jeho tvůrců Treye Parkera a Matta Stonea pokoušet hranice toho, co televize snese. V prvním díle cholerickému čtvrťákovi Ericu Cartmanovi nainstalují mimozemšťané anální sondu a na konci epizody mu ze zadnice vyleze obří satelit. Parker a Stone si tak po svém utahovali z rodného Colorada, které je proslulé mezi konspirátory i pozorovateli UFO.

Kvůli sprosťárnám – jako zlidovělému „se*u na vás, jdu domů“ – psali rozhořčení rodiče petice na obou stranách Atlantiku. Stěžovali si, že South Park kazí mládež. Ovšem z vtípků o prdění postupem času vybrousili Parker a Stone satiru, která podněcuje nové pohledy na komplexní témata jako politická korektnost, genderová nebo rasová diskriminace. South Park dospěl se svým publikem. „Děláme to tak dlouho, až se proměnila televize,“ tvrdil Stone pro magazín Vanity Fair v roce 2016: „Bylo by zvláštní, kdybychom se nezměnili taky.“ Živnou půdou pro tvůrce bylo společenské dění a v posledních letech jim rozhodně podněty nescházely.

[image id=„200263078“ caption="„Děláme to tak dlouho, až se proměnila televize.“ (Zleva: tvůrci seriálu Trey Parker a Matt Stone a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].