Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Solidarita dle ODS

I Fialova vláda začíná řešit, zda nezdanit „válečné“ zisky energetických firem

Anglické slovo „windfall“ označuje přezrálé ovoce spadlé ze stromu. Má ale také druhý význam – peníze, k nimž se dostanete tak trochu nečekaně. Třeba jako energetické firmy dnes, kterým do klína „spadla“ mimořádně šťavnatá hruška v podobě skokově nafouklých cen energií kvůli válce na Ukrajině a celosvětově rostoucí poptávce po ropě a plynu. A ještě jeden pojem se v angličtině vyskytuje – „windfall tax“, tedy zdanění těchto nenadálých – a podle zastánců daně nezasloužených – zisků.

Pojem „windfall tax“ si nyní poněkud překvapivě našel cestu do slovníku české vládní koalice. Vedena ODS vláda doteď jakékoli zvýšení daní odmítala, ale špičky občanských demokratů o zdanění „neočekávaných zisků“ v posledních týdnech začaly mluvit. Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Právo uvedl, že by si takovou daň uměl představit jako „formu solidarity“ mezi těmi, kdo mají díky energetické krizi velké zisky, a těmi, kdo jsou naopak vysokými cenami postiženi. A obdobně mluví i Fialův spolustraník a ministr financí Zbyněk Stanjura. „Když se podíváte na ceny energií, zhruba 90 procent navýšení tvoří vysoká cena plynu, která roste z obav o jeho nedostatek v Evropě. Zisky jsou neočekávané i pro firmy samotné,“ řekl Stanjura pro E15.

O konkrétní podobě daně bude vláda teprve jednat, Stanjura nicméně naznačil, že by bylo možné například propočítat průměrný zisk firem za posledních několik let a aktuální zisk, který by šel nad to, by se pak mohl extra danit. Zároveň by podle ministra financí mělo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].