Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cool cooler

Čau a tohle je cool videjko na našem YouTube kanálu o technických hračkách a gadgetech. Máte toho určitě hodně důležitého na práci, ale kdo by v tomhle vedru pracoval? Je přece mnohem lepší zapnout YouTube a dívat se na náš kanál o cool věcičkách a vychytávkách, co vůbec nepotřebujete. A my vám tu teď předvedeme jednu supercool. A tou je cooler na osobní ochlazení. Už nikdy vedro!

Cooler nejspíš nemá české jméno a vypadá asi nejvíc jako sluchátka. Nedává se však na hlavu, nýbrž kolem krku. Krk to pěkně obejme a tím se na kůži přitiskne malá kovová destička, která intenzivně chladí; některé verze mají jednu destičku vzadu, jiné dvě ze stran. Je to jen několik centimetrů chladného kovu nebo silikonu a ne že by to něco udělalo s rozpáleným pokojem, v němž vzduch stojí stejně nehybně jako vaše rozdělaná práce. Tohle funguje jinak, v pokoji je sice pořád vedro, ale vy se ochladíte – aspoň trochu, jak potvrzuje tisíc youtuberů z tisíce, kteří o tom v poslední době natáčeli.

Cooler se dobije přes USB a pak pár hodin chladí. Funguje na principu takzvaného Peltierova jevu, který tu radši nebudeme vysvětlovat, nebo to naše videjko znuděně vypnete. Nicméně to znamená, že se za pomoci elektřiny z baterie se vyrábí malý lokální chlad. Cool!

Existují také další osobní chladicí zařízení a přístroje a vychytávky. Nejběžnější jsou větráčky na krk, které ovšem jen trochu popoženou horký vzduch – a v horkých dnech to funguje asi jako foukat na sebe fénem. Youtubeři dávají palec spíše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].