Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Meruňky vs. ube

Na zahrádce právě dozrávají meruňky. Ale my si dnes dáme ube. Protože to je trend a celá planeta teď dělá všechno ube. Nebude to ale jednoduché. Meruňky zná každý, ale kdo zná ube? Je to protáhlá fialová hlíza velikosti brambory nebo spíš dvou brambor za sebou. Ne, není to batát. Ani taro. Ani červená řepa. Ani fialová řepa. Je to ube. Latinsky dioscorea. Česky botanicky smldinec. Povědomí o této plodině je však v ČR chabé, a to i přesto, že těchto a příbuzných hlíz z rodu Dioscorea se údajně vypěstuje na světě 73 milionů tun a sytí lidstvo. Kam se hrabou meruňky.

Hlíza ube je na povrchu fialová a uvnitř ještě fialovější. Obsahuje velké množství škrobu a cukrů a sladce voní. Proto se na Filipínách, kde je tato odrůda doma, hojně využívá na přípravu sladkostí. A právě z filipínských restaurací v Londýně či New Yorku se ube začala šířit do světa; doputovala dokonce i do Česka, kde se prodává ve filipínském obchodě na Palmovce, který však většina zákazníků mine, když míří setrvačně do supermarketu pro meruňky.

My se tu však poučili – že základní úprava ube je pudinkovitá hmota zvaná ube halaya. Škrobovité hlízy se povaří, rozmačkají, smíchají s kokosovým mlékem a cukrem a je to – asi tak po hodině usilovné práce. Vypadá to jako pudink, voní to žvýkačkově, chutná tropicky. Ube se ovšem používá také ve formě past, prášků a extraktů. A dělají se z nich věci. A zdaleka nejen na Filipínách – po celém světě v pekárnách, zmrzlinárnách, donuteriích, cukrárnách,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.