Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Být vikingem

Severští bojovníci se zabydleli v populární kultuře. Stále více lidí chce žít jako oni.

Oblékat se jako vikingové, praktikovat jejich rituály. (Folkově-
-mystická skupina Heilung na festivalu Midgardsblot v Norsku) • Autor: Redferns
Oblékat se jako vikingové, praktikovat jejich rituály. (Folkově- -mystická skupina Heilung na festivalu Midgardsblot v Norsku) • Autor: Redferns

Přestože se už tisíciletí neplaví se svými loděmi po evropských řekách ani nebrázdí světové oceány s vidinou zisku nových území a bohatství, svým způsobem nikdy dobývat nepřestali – a nyní dokonce zažívají další zlatou éru. Vikingové s novou vervou osídlili současnou popkulturu v podobě divácky oblíbených seriálů jako Vikingové nebo jeho pokračování Vikingové: Valhalla, snímků jako Seveřan,Divoch, komiksů vycházejících ze severské mytologie či jejich filmových adaptací v podobě velkofilmů (Thor: Ragnarok, letošní Thor: Láska jako hrom) nebo videoher jako Assassin’s Creed: Valhalla.

A nejen to. Osídlili samu představivost moderního člověka, který se k nim utíká. „Asociují drsnou, jakoby ryzí přirozenost člověka. Jsou protikladem zjemnělosti a přepsychologizovaného jednání. Jde tam o život, což představuje odpočinek od složitějších otázek,“ vysvětluje Marie Novotná z katedry jazyků a literatury na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS UK). Důvodem přitažlivosti však není jen to, že drsní válečníci ze severu nabízejí přecivilizované společnosti cosi primárního. S jejich kulturou – a obecně kulturou starého severu, jejíž byli součástí – se dnes prolínají i trendy, které jsou už nějakou dobu v západních společnostech na vzestupu, jako je hledání spirituality nebo udržitelný život.

Drsná přirozenost, protiklad zjemnělosti. (Seriál Vikingové:
Valhalla) • Autor: BERNARD WALSH/NETFLIX
Drsná přirozenost, protiklad zjemnělosti. (Seriál Vikingové: Valhalla) • Autor: BERNARD WALSH/NETFLIX

Vikingové jsou tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].