Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Západ začal východu Evropy alespoň naslouchat

Slawomir Sierakowski • Autor: Matěj Stránský
Slawomir Sierakowski • Autor: Matěj Stránský

Se sociologem a novinářem Słavomirem Sierakowským o tom, kam zemi posunula válka na Ukrajině, co může dnešní vládě zlomit vaz a o Kazcyńském jako podivném podzemním vůdci z dvě stě let starého románu

Jak Polsko proměnila ruská invaze na Ukrajinu?

Málo, velmi málo. Klidně bych řekl, že se nezměnilo vůbec.

Miliony uprchlíků, ruské rakety dopadající kousek od polských hranic… To Polsko a Poláky nikam neposunulo?

Co je na tom nového? Pro Polsko nic. Že je Rusko koloniální mocnost, která chce krást cizí území, víme sami dost dobře. Stejně jako zbytek světa jsme viděli, co se v posledních letech stalo v Gruzii, na Ukrajině a co se děje v Bělorusku. Uprchlickou krizi taky dobře známe. Od roku 2014 do letošního února sem přišel milion a půl lidí z Donbasu. Takže: uprchlíci, válka, ruský fašismus, to není žádné překvapení. Změnila se jiná věc. Západ tyhle věci začal konečně brát vážně, a s tím začal brát vážně i nás Poláky.

Mluvíte z vlastní zkušenosti?

Ano. Ruskem se zabývám dvacet let, na univerzitách, debatách. Nemělo to žádný dopad, bylo to spíš hobby. V Berlíně nebo Paříži jsem byl trochu za idiota. Polák, co říká pořád to samé, a co má taky říkat? Nord Stream byl samozřejmě jen obchod a byznys, Rusko neškodné, a já z Východu to nechápal. To je pryč.

A co to pro Polsko znamená?

Pro tuto chvíli je víc v bezpečí, i když to může znít paradoxně. Západ se mobilizoval a má se na pozoru. V Polsku jsou američtí vojáci a možná jich bude přibývat. Dlouhodobě je to velká otázka. Nevíme, jestli je Rusko odhodlané vést válku s NATO. Musíme s takovou možností počítat. V takovém případě jsme frontový stát a povede ji nejprve tady.

Polská vláda teď zažívá diplomatické vzkříšení. Ještě v lednu se s ní nikdo v EU nebavil, protože pošlapávala právní stát a nezávislé soudy. Teď se v souvislosti s Ukrajinou staví do role lídra celé Unie. Možná jím dokonce je. To taky souvisí s větším zájmem Západu o východní sousedy a o to, co si myslí?

Tohle souvisí s něčím jiným. PiS má teď dvě karty v ruce a s nimi docela dobře hraje, takže se jí povedlo prorazit z izolace v Berlíně a Bruselu. Nemyslím si ale, že kdokoli směrodatný změnil svoje mínění o polské vládě. Všichni vědí, že Kaczyński je všivák a Morawiecki jakbysmet. Jsou stejní jako Orbán, jediný rozdíl je přístup k Rusku. První karta jsou uprchlíci. Vidíte, říkají, nejsme rasisti a xenofobové, pomáháme milionům uprchlíků. To je nesmysl. Pokud jsou najednou tak šlechetní a přestali být rasisty, jak to že na hranicích s Běloruskem dál nechávají umírat v lese stovky iráckých rodin? A především, oni nikomu nepomáhali. Já jsem pomáhal. Naše organizace, která zřídila školku, pomáhá. Paní támhle za oknem pomáhala. Celé Polsko se proměnilo ve velkou dobrovolnickou nevládku, vláda neudělala nic. Důležití lidé v zahraničí to možná vidí a začali rozlišovat mezi polskou společností a její vládou. Což je pro nás vlastně dobrá věc.

Druhá karta, o které jste mluvil?

To je špinavá reálná politika unijních politiků, pro kterou mám pochopení. Polsko teď nemůže být izolované z velmi dobrých a pragmatických důvodů. Všechny zbraně, všechna pomoc jde přes naše území. Dnes není možné mít špatné vztahy s polskou vládou, i kdyby byla sebehorší. Von der Leyen a další se rozhodli akceptovat tuhle malou diktaturu. Brzy asi uvolní peníze z fondu obnovy, které stále nemáme, a nějak se snaží s naší vládou vyjít. Pro teď platí, že polská demokracie, stejně jako běloruská samostatnost, jsou jednou z obětí téhle války.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].