Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zjihnout a snížit nároky

Jsem pravidelnou divačkou nejrůznějších zahraničních talkshow, ať už jde o amerického baviče-intelektuála Stephena Colberta a jeho The Late Show nebo královnu společenských rozhovorů Oprah Winfrey. Žádný podobný formát mě v Česku ale nikdy nezaujal. A minulý týden jsem si opět potvrdila proč.

„Mohl byste charakterizovat eroticky nezávislého?“ reagoval Jan Kraus ve své show na slova herce Jiřího Mádla, který představoval film věnující se terapii sexuálně závislých. „Dneska to není problém, bude to dáno jedním z pohlaví, protože některé z nich erotiku ani neumožňujou. Potkají se dva a nevědí, jestli je to vůbec uskutečnitelný. Ideál je fluid, ten se vždycky přizpůsobí, ale když padnete na nějakého tvrdého non-binára…“ pokračoval dál moderátor ve své stížnosti na to, že mu mizí z očí svět, kdy vztahy oficiálně existovaly pouze mezi mužem a ženou. Česká společnost se totiž začíná posouvat k větší ohleduplnosti například k lidem, kteří svou identitu teprve hledají (gender-fluid) nebo ji nepovažují za výlučně mužskou ani ženskou (non-binary).

Jiří Mádl se pouze strnule usmíval. Situace mu očividně nebyla příjemná a promluvil zase až poté, kdy se Kraus přesunul k další otázce.

Není to rozhodně poprvé, kdy Jan Kraus ve svém pořadu přináší do rozhovorů naprosto zbytečné urážky kohokoli, s kým má problém, anebo dokonce zesměšňuje přítomné hosty. Novinářce Daniele Písařovicové před rokem třeba povídal o tom, že má „zjihnout“ a snížit nároky, aby našla přítele. Dále…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].