0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura5. 6. 20223 minuty

Svatba v černém

Dneska to bude strašidelný příběh o černé nevěstě, děti. A taky o černé paní. A už nerušte a pěkně se bojte. Černá nevěsta si vyžádala, aby se na svou svatbu mohla obléknout celá do černého. A už v těch černých svatebních šatech kráčí k oltáři. A vy se, děti, ptáte proč.

Je to sériová vražedkyně? Ale ne. Je to takzvaná černá či morová svatba, které se pořádaly za časů morové epidemie? A to začasté na hřbitově s cílem získat od mrtvých přímluvu a zastavit šíření nemoci. Ne ne, nežijeme přece ve středověku. Je to svatba smutná nebo hororová? Pořád vedle jak ta jedle. Je to trend.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Že to není strašidelné? Je pravda, že jsou i strašnější trendy. Tohle vypadá spíš na vcelku neproblematické střídání módy. Bílé šaty se nosí údajně od svatby anglické královny Viktorie v roce 1840. Vdávala se v bílé saténové róbě zdobené krajkou z Devonu. Ne, děti, TikTok ještě úplně nebyl. A přesto se z toho stal globální trend a všichni přešli na bílou.

Takže černá je zase nějaká změna. Dále je černá fotogenická. Dále je docela slušivá a lichotí ženám víc než bílá. Též ta symbolika bílé barvy, nevinnost a poddajnost, se nějak vyčerpala. Dnešní nevěstinky zpravidla nedají svému muži své panenství ani mu nechtějí až do smrti sloužit. Chtějí být silné, elegantní, nedosažitelné – a to vyjadřuje černá.

A kromě toho je to praktické. A na to naše černá nevěsta slyší. Ví, že se každé druhé manželství rozvádí a ženy žijí v průměru o šest let déle, takže kdoví jak to všechno dopadne. Ale černé…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc