Během chmurných počátků pandemie, kdy jsme se z New Yorku vydali na méně hektický americký jih, mě chuť do života dodával pojízdný stánek burgerové restaurace Slutty Vegan v Atlantě. Jméno tak provokativní, že si jej zapamatujete navždycky, a o doslovný překlad není radno se pokoušet – řekněme třeba „Lascivní vegan(ka)“. Čekání v často vícehodinové frontě na fantastické jídlo inspirované americkým barbecue byl zážitek sám o sobě, neboť zaměstnanci zároveň vytvářeli atmosféru street party. Na samých burgerech a hranolkách nic lascivního není, ale majitelka Pinky Cole chtěla spojit to, co má rád snad každý: rozkoš a dobré jídlo.

Je pozoruhodné, jak moc se bezmasé, etické stravování rozšířilo v černošské komunitě, v níž si mnozí týrání zvířat asociují s tou vší krutostí, která byla páchána na nich. Jih mi bude jednou chybět, stejně jako inspirativní lidé, jako je Pinky, dcera jamajských imigrantů, jejíž otec byl, když se narodila, uvězněn za prodej drog a pak deportován. Lascivní veganka ale na jihu neskončila. Za pár dní otevírá restauraci v centrálním Brooklynu. Zaměstnává už 220 lidí a z pojízdného stánku bude brzy celonárodní řetězec – její impérium má dnes hodnotu přes 100 milionů dolarů. Pinky je 34 let a má malé dítě.

Inspirativní je také její promyšlená obchodní strategie. Slutty Vegan prosazuje jídlo, které nejméně škodí planetě, milovníkům hamburgerů proto nabízí neodolatelnou bezmasou alternativu. Záleží jí také na tom, aby se dařilo lépe chudším, černošským…

1_obalka_R22
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R22
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte